Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 16:48
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ισχυρές απώλειες με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό

Wall Street:  Ισχυρές απώλειες με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό

Εντονα πτωτικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, ενώ την ανιούσα έχουν πάρει οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στον αποηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έκαναν τους traders να περιορίσουν σημαντικά τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 1,28% στις 38.299,35 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,38% στις 4.952,4 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 1,71% στις 15.670 μονάδες.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, καθώς οι επίμονα υψηλές τιμές στέγασης επιβάρυναν τους καταναλωτές, ανέφερε την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για αγαθά και υπηρεσίες σε ολόκληρη την οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 3,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση κατά 0,2% και ετήσια αύξηση κατά 2,9%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία και κατά 3,9% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση κατά 0,3% και 3,7% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται την ώρα που οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προσπαθούν να καθορίσουν τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής για το 2024. Παρότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, οι policymakers είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους, εστιάζοντας στη σημαία των νέων δεδομένα για τη χάραξη της στάσης τους και όχι τις προκαθορισμένες προσδοκίες.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πίσω στον στόχο του 2%, σε μεγάλο βαθμό επειδή πιστεύουν ότι οι τιμές στέγασης θα επιβραδυνθούν μέσα στο έτος. Η αύξηση του Ιανουαρίου θα μπορούσε να τους προβληματίσει στο να προχωρήσουν σύντομα στη νομισματική χαλάρωση.

Σε ότι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η Coca Cola ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου που ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις, καθώς οι υψηλότερες τιμές βοήθησαν τον κολοσσό των αναψυκτικών να ξεπεράσει μια πτώση στον όγκο πωλήσεων στη Νότια Αμερική.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 49 σεντς, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 10,85 δισ. δολάρια από τα 10,68 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 7%.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,97 δισ. δολάρια ή 46 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 2,03 δισ. δολάρια ή 47 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η μετοχή της, παντως, ενισχύεται οριακά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Παραμένει ψηλά ο πληθωρισμός – Αμφιβολίες για τις μειώσεις επιτοκίων

Coca Cola: Αυξημένα έσοδα και πωλήσεις λόγω των αυξημένων τιμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News