Business & Finance Τρίτη 6/02/2024, 10:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδική κίνηση με μοχλό την BP

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδική κίνηση με μοχλό την BP

Ανοδικά άνοιξαν την Τρίτη οι ευρωαγορές με την επενδυτική εμπιστοσύνη να διατηρείται παρά την έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος για τη μείωση των επιτοκίων. Ώθηση στην αγορά δίνουν τα εταιρικά αποτελέσματα του πετρελαϊκού κολοσσού BP, αλλά και οι προσπάθειες τόνωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών της Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4%, με τη συντριπτική πλειονότητα των επιμέρους τομέων να διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν άνοδο 1,7%, ενώ οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υποχωρούν κατά 0,1%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,12%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,43% και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται περίπου 0,86%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,58%.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου BP σημειώνει άνοδο σχεδόν 6%, αφού ανακοίνωσε κέρδη 3 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, και επιταχύνοντας το ρυθμό επαναγοράς μετοχών. 

Αντιθέτως, η UBS υποχωρεί περίπου 2,7%, παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε οριακά τις προσδοκίες για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εκ νέου επαναγορά μετοχών αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της ενσωμάτωσης της Credit Suisse μετά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

Οι αγορές έκλεισαν με μικρή πτώση τη Δευτέρα στον απόηχο των τελευταίων δηλώσεων του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, ο οποίος ανέφερε ότι η Fed θα κινηθεί πιθανότατα με σημαντικά βραδύτερο ρυθμό στις μειώσεις των επιτοκίων από ό,τι αναμένει η αγορά.

Παράλληλα, οι δείκτες στη Wall Street υποχώρησαν σημαντικά τη Δευτέρα λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις ανησυχίες ότι η Fed ενδέχεται να μην μειώσει τα επιτόκια τόσο πολύ όσο ήλπιζε η Wall Street. 

Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, νωρίτερα σήμερα, με εξαίρεση την Κίνα καθώς οι αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έλαβαν μέτρα για να ανακόψουν το πρόσφατο sell-off. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Οι δηλώσεις Πάουελ συγκράτησαν τις προσδοκίες και την αγορά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News