Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 21:30
ΑΓΟΡΕΣ

Εκδόσεις χρέους: Ο πιο δραστήριος Ιανουάριος όλων των εποχών για την Ευρώπη

Εκδόσεις χρέους: Ο πιο δραστήριος Ιανουάριος όλων των εποχών για την Ευρώπη

Οι ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρώπη σημείωσαν νέο ρεκόρ για τον Ιανουάριο. Οι εκδόσεις από την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη ώθησαν τις συμφωνίες του μήνα στην αξία τουλάχιστον των 293,7 δισ.ευρώ (319 δισ.δολαρίων), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 292,7 δισ. ευρώ που σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, με το τελικό σύνολο πιθανόν να αυξηθεί αφού η KommuneKredit της Δανίας και η επαρχία του Οντάριο του Καναδά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δανειοληπτών που θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο Ιανουάριος θεωρείται πάντα από τους πιο δραστήριους μήνες στο ημερολόγιο των εκδόσεων χρέους – μετά από την ραστώνη των εορτών των Χριστουγέννων, οπότε οι εταιρείες δεν κάνουν συμφωνίες. Αλλά φέτος ο Ιανουάριος είναι ακόμη πιο δραστήριος, καθώς οι δανειολήπτες επιδιώκουν να επωφεληθούν από την όρεξη των επενδυτών να τοποθετήσουν στην αγορά μετρητά και να κλειδώσουν ελκυστικές αποδόσεις προτού οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

«Υπάρχει αυτή η βιασύνη από όλους προκειμένου να συμμετέχουν στην προσφορά που έρχεται τις πρώτες εβδομάδες του έτους», δήλωσε η Fabianna Del Canto, συνεπικεφαλής των κεφαλαιαγορών στην MUFG. «Δεν εξυπηρετεί τους επενδυτές να διακρατούν μετρητά που δεν έχουν επενδύσει όλο τον Φεβρουάριο ή να κυνηγούν δευτερεύοντα χαρτιά σε μικρές συμφωνίες», πρόσθεσε.

Προηγούνται οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων

Ισπανία και Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής φέτος χρέος

Source: Blooomberg

Πρωταγωνιστές είναι τα κρατικά ομόλογα, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών 15 δισ. ευρώ τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ισπανία, ενώ η Ε.Ε. συγκέντρωσε 8 δισ. ευρώ σήμερα Τρίτη. Οι δανειολήπτες είναι πιθανό να καλύψουν πρόωρα τα σχέδια χρηματοδότησης του 2024 προκειμένου να προλάβουν την πιθανή αστάθεια αργότερα μέσα στο έτος. Ο χρόνος και το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο γεωπολιτικός παράγοντας και οι εκλογικές αναμετρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και ενδεχομένως στο Ηνωμένο Βασίλειο – βρίσκονται όλα στα ραντάρ των επενδυτών για το 2024.

Η Henrietta Pacquement, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος και βιωσιμότητας στην Allspring Global Investments, δήλωσε ότι οι μέχρι στιγμής εκδόσεις έχουν απορροφηθεί καλά από την αγορά. «Υπάρχουν ένα σωρό μετρητά στο περιθώριο που προσφέρουν ένα απόθεμα ασφαλείας τόσο για τους κρατικούς όσο και για τους εταιρικούς δανειολήπτες, επομένως δεν ανησυχούμε για το ποσό της έκδοσης», είπε.

Από την πλευρά της ζήτησης σημειώθηκαν ρεκόρ, με τις εντολές των επενδυτών για τις φετινές πωλήσεις χρέους σε ευρώ, λίρες και σε δολάρια να φθάνουν το 1 τρισ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ. Οι επενδυτές προσελκύονται από ελκυστικές αποδόσεις, με τα εταιρικούς τίτλους σε ευρώ να αποδίδουν κατά μέσο όρο περίπου 3,8%, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg. Τα spread έχουν μειωθεί στο 84% περίπου των νέων προσφορών αυτού του μήνα από την τιμολόγηση.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ισχυρή δυναμική θα διαρκέσει λίγο περισσότερο, με τα μεγάλα γεγονότα του έτους να μην είναι πιθανό να εμφανιστούν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο.

«Η περίοδος των κοινοπρακτικών εκδόσεων έχει ξεκινήσει με υψηλούς ρυθμούς, αλλά οι συμφωνίες θα πρέπει να συνεχίσουν να ρέουν το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εκδότες στοχεύουν να εκδώσουν πρόωρα το χρέος που σχεδιάζουν για φέτος και να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών», έγραψε σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale Ninon Bachet.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News