Business & Finance Πέμπτη 11/01/2024, 00:30
ΑΓΟΡΕΣ

ΗΠΑ: Πράσινο φως από την SEC για τα ETF σε spot bitcoin

ΗΠΑ: Πράσινο φως από την SEC για τα ETF σε spot bitcoin

Σε μία στιγμή ορόσημο για την αγορά κρυπτονομισμάτων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενέκρινε το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο (ETF) σε bitcoin spot, με τους λάτρεις των cryptos να στοιχηματίζουν ότι αυτό θα φέρει νέους μικροεπενδυτές αλλά και θεσμικούς στην αγορά. 

Η κορυφαία ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ χορήγησε άδεια την Τετάρτη σε 10 διαχειριστές κεφαλαίου για να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση του ETF, όπως Fidelity, Invesco, Grayscale και Ark Invest. Αυτά τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία – τα οποία διαχειρίζονται ενεργητικό όπως τα αμοιβαία, αλλά διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, όπως οι μετοχές και απολαμβάνουν ειδική φορολογική μεταχείριση στις ΗΠΑ – αναμένεται να αρχίσουν σήμερα το πρωί τη διαπραγμάτευσή τους στο χρηματιστήριο. 

Το πράσινο φως δόθηκε μετά από αρκετούς μήνες αναμονής, καθώς και μετά από 24 ώρες που χάκερς μπήκαν στο λογαριασμό της SEC στο Χ (πρώην Twitter) και ανήρτησαν ότι η Επιτροπή ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης τα ETF σε bitcoin, κάτι που διαψεύσθηκε λίγο αργότερα από τον πρόεδρο της Επιτροπής, προκαλώντας έντονη νευρικότητα στο κρυπτονόμισμα. 

Παρότι τα ETF σε bitcoin spot είναι ήδη διαθέσιμα σε άλλες αγορές, η έγκριση από τις ΗΠΑ αναμένεται να ανοίξει μία νέα εποχοή το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Οι θεσμικοί και οι μικροεπενδυτές θα μπορούν να έχουν άμεση έκθεση στο κρυπτονόμισμα μέσω ενός ρυθμιζόμενου προϊόντος, χωρίς τον κίνδυνο να αγοράσουν από μη ρυθμιζόμενα χρηματιστήρια ή το υψηλότερο κόστος που συνοδεύουν τα ETF τα οποία επενδύουν σε προθεσμιακά bitcoin. «Πρόκειται για ένα τεράστιο ορόσημο, μία αναγνώριση ότι το bitcoin έγινε μία ευρείας κλίμακας παραδοσιακή επένδυση», ανέφερε ο Τζαντ Κόμερ, διευθύνων σύμβουλος της Melanion Capital. «Ανοίγουμε τις πόρτες στη Wall Street».

Η απόφαση αυτή αποτελεί επίσης και μία στροφή 180 μοιρών για την ίδια την SEC. Η ρυθμιστική αρχή αντιστεκόταν επί μία δεκαετία να εγκρίνει τα ETF σε bitcoin spot επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι επιρρεπή σε χειραγώγηση και απάτη. Όμως πέρυσι, η Grayscale κατέθεσε ένσταση, επιτυχώς, στην απόρριψη της αρχής να εγκρίνει διαπαγματεύσιμο αμοιβαίο σε bitcoin spot. Το Εφετείο απεφάνθη τον Αύγουστο ότι η απόφαση αυτή είναι καταχρηστική, ασκώντας πιέσεις στην SEC να αλλάξει στάση. 

Παράγοντες της αγοράς περιμένουν τώρα να εισρεύσουν νέα κεφάλαια, όπως συνέβη το 2021 με τη διαπραγμάτευση του πρώτου ETF σε προθεσμιακά bitcoin της ProShares, οπότε αντλήθηκαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες 1 δισ. δολάρια. 

Ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ για να απομακρύνει τις ανησυχίες είπε το εξής: «Εγκρίναμε την εισαγωγή και τη διαπραγμάτευση του ETF σε bitcoin spot σήμερα, όμως δεν εγκρίναμε ούτε υποστηρίζουμε το ίδιο το bitcoin», λέγοντας ουσιαστικά στους επενδυτές να παραμείνουν συγκρατημένοι απέναντι στους μυριάδους κινδύνους που συνδέονται με το bitcoin και τα προϊόντα των οποίων η αξία είναι συνδεδεμένη με το κρυπτονόμισμα. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin: Οι «ταύροι» εξακολουθούν να το βλέπουν σε νέα ιστορικά υψηλά φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News