Business & Finance Παρασκευή 5/01/2024, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια ανόδου αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Συνέχεια ανόδου αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το Δεκέμβριο και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν καλύτερα του αναμενομένου, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια αρκετών μηνών. 

Ωστόσο, η άνοδος έχασε έδαφος προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του ISM που έδειξαν ότι ο κλάδος παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά το Δεκέμβριο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,12% εν μέσω έντονης νευρικότητας, χαμηλότερα από το υψηλό τριών εβδομάδων, του 2,21% που άγγιξε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. 

Σε εβδομαδιαία βάση, γνώρισε τη μεγαλύτερη άνοδο από τα μέσα Οκτωβρίου, της τάξης των 10 μονάδων βάσης. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι αυξήθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη από 2,4% του Νοεμβρίου, περιορίζοντας κάπως τα στοιχήματα των αγορών για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ. 

Ξεχωριστά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν το Δεκέμβριο 216.000 νέες θέσεις εργασίας από 173.000 του Νοεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις αναλυτών για 170.000. 

«Οι επενδυτές θα πρέπει να δουν την κατάσταση ως μία ευκαιρία για να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο», αναφέρει ο Φλόριαν Ιέλπο, επικεφαλής μακροοικονομικών της Lombard Odier Asset Management.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο 3,96%, χαμηλότερα από το υψηλό τριών εβδομάδων, του 4,10% που άγγιξε αμέσως μετά τα στοιχεία για την απασχόληση. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,79% με άνοδο δύο μονάδων βάσης, από το 3,91% που είχε αγγίξει στην αρχή της συνεδρίασης. 

Στην ελληνική 10ετία, η απόδοση αυξήθηκε στο 3,24%, ενώ στην πενταετία έφθασε το 2,65%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News