Business & Finance Πέμπτη 4/01/2024, 13:01
ΑΓΟΡΕΣ

Γερμανικός Τύπος: Οι επενδυτές στρέφονται στις ελληνικές μετοχές

Γερμανικός Τύπος: Οι επενδυτές στρέφονται στις ελληνικές μετοχές

Το 2023 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε το έτος με κέρδη κοντά στο 40%.

Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, «κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την επακόλουθη κρίση χρέους ο δείκτης της Αθήνας Athex Composite έπεσε από τις 5.000 στις 420 μονάδες. Όμως πέρσι […] ο δείκτης παρουσίασε κέρδη 39,1% – καταγράφοντας έτσι μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

[…] Όσοι πήραν στις αρχές του περασμένου έτους μετοχές της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines ή της Τράπεζας Πειραιώς στο χαρτοφυλάκιό τους υπερδιπλασίασαν την επένδυσή τους, ενώ οι μετοχές του ομίλου Μυτιληναίος και του ομίλου ΤΙΤΑΝ αυξήθηκαν κατά 80% περίπου».

Για το 2024 δεν αναμένεται ύφεση. «Η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 2,9% – η εκτιμώμενη μέση ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται στο 1,2%. […] Ακόμη, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε υψηλότερες τιμές από εκείνες των συγκρίσιμων ιταλικών τίτλων».

Μάλιστα, «οι αναλυτές εκτιμούν πως για το 2024 υπάρχουν ακόμη περιθώρια περαιτέρω ανόδου για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Διότι παρά τις πολύ καλές επιδόσεις του περασμένου έτους οι ελληνικές μετοχές είναι σε σχετικά οικονομικές τιμές», συνεχίζει ο ρεπόρτερ του RND.

Σημαντική άνοδο παρουσίασε και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος αυξήθηκε κατά 65% το 2023. «Ωστόσο, ο δείκτης P/E (δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή) των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων – δηλαδή της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Ε.Τ.Ε.) – βρίσκεται μόλις στο 5,2 κατά μέσο όρο. Προσφάτως, οι αναλυτές της Deutsche Bank αύξησαν τις τιμές στόχους για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες – κατά 50% για τη Eurobank, 45% για την Alpha Bank και την Ε.Τ.Ε. και 30% για την Τράπεζα Πειραιώς».

Όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο, «οι σημαντικότερες ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται και στη Γερμανία. Όμως η περιορισμένη ρευστότητα επηρεάζει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Για τους ιδιώτες επενδυτές υπάρχουν και εναλλακτικές όπως αμοιβαία κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης, όπως είναι το Hellas Opportunities Fund και το Eurobank Equity – Greek Equities Fund.

[…] Όποιος επενδύει σε ελληνικές μετοχές θα πρέπει πάντως να συνεκτιμά και το συνεπαγόμενο ρίσκο που αναλαμβάνει», τονίζει το RND, υπενθυμίζοντας πως «στο παρελθόν το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν απέφερε στους επενδυτές πάντοτε μόνο μεγάλα κέρδη, αλλά και σημαντική ζημία».

Η κυβέρνηση μάχεται με τη φοροδιαφυγή

Η ελληνική οικονομία πάντως δεν έχει λύσει όλα της τα προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα εξ αυτών είναι η φοροδιαφυγή: η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 30% – και αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση χρέους της χώρας.

«Το δηλωθέν εισόδημα ανήλθε σε 84,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση έφτασε τα 132 δισεκατομμύρια ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι εισοδήματα αξίας μεγαλύτερης των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να παρέκαμψαν την εφορία», παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, προσθέτοντας επιπλέον πως «ως εκ τούτου το κράτος χάνει περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους εισοδήματος».

Αποσκοπώντας στην πάταξη της φοροδιαφυγής η ελληνική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει και την εκτέλεση συναλλαγών αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ με μετρητά. «Από τον Ιανουάριο αυστηροποιήθηκαν και οι σχετικές ποινές και εφ’ εξής θα ισούνται με το διπλάσιο της συναλλαγής άνω των 500 ευρώ».

Ένα σημαντικό όπλο στη διάθεση της κυβέρνησης είναι και η τεχνητή νοημοσύνη. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, η ΤΝ θα συμβάλλει για παράδειγμα «στον εντοπισμό ασυνήθιστων συναλλαγών και δυναμικών σχέσεων μεταξύ των φορολογούμενων» και τα συλλεχθέντα στοιχεία θα διευκολύνουν ακολούθως τη διενέργεια στοχευμένων φορολογικών ελέγχων.

Το κράτος θέλει να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη «και για τον εντοπισμό αποκλίσεων ανάμεσα στο δηλωθέν εισόδημα και τον τρόπο ζωής» του εκάστοτε πολίτη, το οποίο θα μπορεί να επιτευχθεί με την αξιολόγηση στοιχείων από πηγές όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Επομένως, όποιος κάτοικος της Ελλάδας θέλει να ποζάρει στο Instagram με σπορ αυτοκίνητα ή στην πισίνα του, ίσως χρειάζεται να αναλογιστεί το κατά πόσο μία τέτοια εικόνα συμβαδίζει με τη φορολογική του δήλωση», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News