Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση, καθώς οι επενδυτές έμειναν μακριά από ριψοκίνδυνα στοιχήματα εν αναμονή της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,1%. Οι δείκτες DAX και CAC 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι υποχώρησαν 0,2% έκαστος αφού υπαναχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά που άγγιξαν ενδοσυνεδριακά την Τρίτη. 

«Υπάρχει αρκετή επιφυλακτικότητα εν όψει των συνεδριάσεων της Fed και της ΕΚΤ», αναφέρει η Ντανιέλα Χάθορν, αναλύτρια της Capital.com. 

Oι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει πλήρως τη στάση αναμονής της Fed στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στις ΗΠΑ δεν αλλάζουν ιδιαίτερα τα στοιχήματα των αγορών για τις επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος. 

Η προσοχή είναι στραμμένη στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς και στις προβλέψεις της ίδιας της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και την οικονομία. 

«Ο Πάουελ θα θελήσει να αποφύγει όλη αυτή την φημολογία για τις επιτοκιακές μειώσεις και να εστιαστεί στην πορεία της οικονομίας..θα αποφύγει να φανεί ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα πρόοδο των επιτοκιακών αυξήσεων», ανέφερε η Χάθορν. 

Η μετοχή της BASF και της Arkema ενισχύθηκε 4,4% και 5,5% αντίστοιχα, αφότου η UBS αναβάθμισε τις αξιολογήσεις τους, ανεβάζοντας τον κλάδο χημικών στην κορυφή της λίστας με τους κερδισμένους. 

Ο κλάδος υγείας ενισχύθηκε 0,9% με τη Novo Nordisk να ανακάμπτει 1,6%. 

Πιέσεις στο δείκτη STOXX 600 άσκησε και ο κλάδος τηλεπικοινωνιών με απώλειες 1,3%, με τη Vodafone να καταγράφει απώλειες 2,9%. 

Από τις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 7.548,03 μονάδες, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητη. Οι αδύναμες επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας πάντως καλλιεργούν πάντως ελπίδες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της από το επόμενο έτος. 

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε 0,15% χαμηλότερα, στις 30.295,69 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 τερμάτισε στις 10.096,10 μονάδες ή 0,22% χαμηλότερα από χθες.

 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News