Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στα χαμηλά της συνεδρίασης οι μετοχές – Σήμα Fed για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων

Wall Street: Στα χαμηλά της συνεδρίασης οι μετοχές – Σήμα Fed για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε ότι αφήνει μεν σταθερά τα επιτόκια, αλλά ταυτόχρονα σηματοδότησε ότι επίκειται μία ακόμη αύξηση έως το τέλος του έτους. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,94% κλείνοντας στις 4.402,20 μονάδες. Ο Nasdaq απώλεσε 1,53% της αξίας του στις 13.469,13 μονάδες, υπό το βάρος των απωλειών άνω του 2% της Microsoft και 3% της Nvidia και του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet. Ο Dow Jones υποχώρησε 76,85 μονάδες ή 0,22% στις 34.440,88 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στα χαμηλά της συνεδρίασης

Η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκιά της όπως άλλωστε αναμενόταν. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση έως τα τέλη του έτους και αυτό αποτυπώνεται στις νέες οικονομικές προβλέψεις της. Η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε ότι θα ολοκληρώσει το σημερινό κύκλο σύσφιγξης μετά από αυτή την αύξηση και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος – παρότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο απ΄ό,τι είχε αφήσει να εννοηθεί τον Ιούνιο. 

Οι μετοχές παρουσίασαν διακυμάνσεις όσο οι συναλλασσόμενοι άκουγαν την ομιλία του προέδρου Τζερόμ Πάουελ. Ο Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρά προσεκτικά σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, παρότι ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει στη μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. 

Ο Πάουελ υπογράμμισε επίσης ότι είναι ακόμη εφικτή μία ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι το βασικό σενάριο. Οι τρεις κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες άγγιξαν χαμηλό συνεδρίασης όσο μιλούσε ο Πάουελ και παρέμειναν στα χαμηλά στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης. 

«Η αμερικανική οικονομία είναι υπερβολικά ισχυρή και ο σημερινός κύκλος σύσφιγξης θα διαρκέσει περισσότερο απ΄όσο θέλει η Wall Street», ανέφερε ο Έντγουαρντ Μόια, αναλυτής της Qanda. 

O κλάδος τεχνολογίας σημείωσε πτώση με την τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών να αποτελούν τους κλάδους του S&P 500 με την χειρότερη επίδοση. Οι επενδυτές αγόραζαν μετοχές τεχνολογίας φέτος καθώς και άλλες μετοχές ανάπτυξης με την ελπίδα ότι η Fed είχε ήδη τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Η απόδοση του αμερικανικού διετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, εγείροντας ανησυχίες για τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News