Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 13:20
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Προβάδισμα αγοραστών κόντρα στην τραπεζική διόρθωση

Παίρνουν κεφάλι οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από ένα ήπιο πτωτικό άνοιγμα, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών

ΧΑ: Προβάδισμα αγοραστών κόντρα στην τραπεζική διόρθωση

Παίρνουν κεφάλι οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από ένα ήπιο πτωτικό άνοιγμα, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών και παρά τη διόρθωση που σημειώνουν για δεύτερη ημέρα οι τραπεζικές μετοχές. Μετά το επταήμερο ανοδικό σερί, επέστρεψαν χθες οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα των εκλογών, ενώ διεθνώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης λόγω των αυξημένων επιτοκίων.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.125 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,2%. με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Autohellas (+2,42%), της Ελλάκτωρ (+1,22%), του ΟΤΕ (+1,11%) και της Coca Cola HBC (+1,07%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-1,77%), του ΟΠΑΠ (-0,87%), του ΟΛΠ (-0,83%) και της Viohalco (-0,62%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+1,11%) και των Τροφίμων (+1,05%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των ταξιδιών (-0,75%) και των Τραπεζών (-0,40%).

Εν τω μεταξύ, δεν προέκυψε κάποια αλλαγή για τον MSCI Greece Standard Index στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών και λογικά η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί καθώς οι αισιόδοξοι ανέμεναν την ένταξή της, ενώ στον MSCI Greece Small Cap Index προστέθηκαν οι Ελλάκτωρ και Autohellas. Τον MSCI Greece απαρτίζουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil.

Την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με ώθηση από τον τομέα των ειδών πολυτελείας, την ώρα που οι αναλυτές εξετάζουν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία προκειμένου να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται σε ποσοστό 0,59% στις 466,3 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,54% στις 15.922 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,88% στις 7.446,5 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,43% στις 7.763,5 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,13%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,4%.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 όσο δηλαδή ανάμενα οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Ωστόσο, τον Μάρτιο η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% έναντι εκτιμήσεων ότι θα μείνει αμετάβλητη όπως και τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, στην Ισπανία ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και στη Γαλλία κατά 6,9%, σε ευθυγράμμιση των προβλέψεων των αναλυτών.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Societe Generale με τη γαλλική τράπεζα να ανακοινώνει κέρδη αυξημένα κατά 5,7% από ένα χρόνο νωρίτερα στα 868 εκατ. ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 3,1 δισ. έως το 2025

Wall Street: Πτώση για Dow και S&P 500 – Ώθηση στον Nasdaq από την Google

Χωρίς αλλαγές ο MSCI Greece – Ελλάκτωρ και Autohellas στον Small Cap

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News