Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κόντρα στις ανοδικές πιέσεις οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών

Ομόλογα: Κόντρα στις ανοδικές πιέσεις οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια έως το 3,8% και προετοιμάζονται για τα σημαντικά μακροοικονομικά που ανακοινώνονται προς το τέλος της εβδομάδας.     

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου για την Ευρωζώνη ανακοινώνονται την Παρασκευή, ενώ την ίδια ημέρα θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,94%, ενώ στη 10ετία παρέμεινε στάσιμο στο 2,48%. Εξακολουθεί να απέχει περίπου 30 μονάδες βάσης από το υψηλό του 2,77% που είχε αγγίξει στις αρχές Μαρτίου και το οποίο είχε σηματοδοτήσει το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011.

Αναλυτές παραπέμπουν στα επιθετικά σχόλια από τον Πιερ Βουνς, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, ο οποίος είπε στους FT ότι δεν θα ξαφνιαζόταν εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβαινε στο 4%, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των μισθών. 

Ο Όλι Ρεν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη νομισματική πολιτική που περιορίζει τη ζήτηση. 

Τα σημερινά στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση τον επόμενο χειμώνα. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 4,35% με το spread έναντι των γερμανικών στις 186 μονάδες βάσης. Ελαφρά πτώση, στο 4,25%, σημείωσε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, μετά την απόφαση του οίκου S&P να αναθεωρήσει ανοδικά την προοπτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετική από σταθερή. 

Εάν ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν υποχωρήσει τον Απρίλιο και οι πιστωτικές συνθήκες δεν παρουσιάσουν ουσιαστική σύσφιγξη, η ΕΚΤ το πιθανότερο είναι ότι θα κλίνει προς μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης, όπως αναφέρει ο Ρέινχαρτ Κλούζ, οικονομολόγος της UBS.

H απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς υποχώρησε ωστόσο επτά μονάδες βάσης, στο 2,90% αφότου η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο Αα3 από Α1 και άλλαξε τη προοπτική της σε σταθερή από θετική. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News