Business & Finance Δευτέρα 19/12/2022, 19:15
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σίμπσον: Η Κομισιόν θα αναστείλει το μηχανισμό, εάν οι κίνδυνοι ξεπερνούν τα οφέλη

Σίμπσον: Η Κομισιόν θα αναστείλει το μηχανισμό, εάν οι κίνδυνοι ξεπερνούν τα οφέλη

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να αναστείλει το μηχανισμό του ανώτατου ορίου στις τιμές εάν ανάλυση των ρυθμιστικών αρχών δείξει ότι δυνητικοί κίνδυνοι υποσκελίζουν τα οφέλη, δήλωσε η Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας. 

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να άρει εκ των προτέρων την ενεργοποίηση του μηχανισμού σε περίπτωση που ανάλυση των ΕΚΤ, ESMA και ACER δείξουν ότι οι κίνδυνοι ξεπερνούν τα οφέλη», σύμφωνα με την Επίτροπο.  

Η Σίμσον, έκανε λόγο για «ένα γενναίο βήμα που έγινε σήμερα μετά τις προτάσεις της Κομισιόν πριν από ένα μήνα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η συμφωνία θα αποτρέψει ένα ράλι των τιμών όπως το προηγούμενο καλοκαίρι που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Η σημερινή συμφωνία αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει το φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή και μπορεί να δράσει συλλογικά για να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, τόνισε.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, που προεδρεύει του Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο δείχνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να πετύχει αποτελέσματα. 

«Ήταν δύσκολες διαπραγματεύσεις, χρειάστηκε χρόνος, αλλά φτάσαμε σε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί κατέληξαν σε έναν «προσωρινό, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό μηχανισμό για τις τιμές. Την ίδια στιγμή, έχουμε εγγυήσεις ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και ελκυστικές για τους προμηθευτές», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: 

-το συμβόλαιο TTF του επόμενου μήνα να ξεπεράσει το ανώτατο όριο τιμής των 180 ευρώ/MWh για τρεις συνεχόμενες ημέρες

-η διαφορά μεταξύ του TTF με τις διεθνείς τιμές του LNG να είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη επίσης για την ίδια περίοδο.

Όταν ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός θα μένει ενεργός για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News