Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 14:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FTX: Για απάτη 1,8 δισ. δολαρίων κατηγορείται ο Sam Bankman-Fried

FTX: Για απάτη 1,8 δισ. δολαρίων κατηγορείται ο Sam Bankman-Fried

Ο ιδρυτής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Sam Bankman-Fried, κατηγορείται από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για πολυετές σχέδιο εξαπάτησης επενδυτών, στο οποίο χάθηκαν πάνω από 1,8 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ο άλλοτε πανίσχυρος δισεκατομμυριούχος του crypto συνελήφθη στις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Bankman-Fried άντλησε περισσότερα από 1,8 δισ.  δολάρια από επενδυτές και απέκρυψε την έκταση των σχέσεων ανάμεσα στην FTX και την εταιρεία trading Alameda Research, την οποία ο ίδιος είχε ιδρύσει.  

«Ισχυριζόμαστε ότι ο Sam Bankman-Fried έχτισε έναν πύργο από τραπουλόχαρτα πάνω στα θεμέλια της εξαπάτησης, ενώ έλεγε στους επενδυτές ότι επρόκειτο για ένα από τα ασφαλέστερα κτίρια στο crypto», είπε ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, Gary Gensler.

Η σύλληψη 

Ο Sam Bankman-Fried συνελήφθη στις Μπαχάμες, αφότου η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε ποινική δίωξη, μετά από εβδομάδες υποψιών για κατάχρηση των κεφαλαίων των πελατών πριν από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του.

Ο Bankman-Fried βρίσκεται υπό κράτηση εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσης, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Ryan Pinder.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν σχεδιάζουν να αποσφραγίσουν τις κατηγορίες σε βάρος του σήμερα.

Ο Bankman-Fried αντιμετωπίζει έρευνες στις ΗΠΑ και τις Μπαχάμες, όπου ήταν η έδρα της FTX, για μια σειρά πιθανών παραπτωμάτων. Ένα βασικό πεδίο των ερευνών είναι εάν τα κεφάλαια των πελατών δανείζονταν στην εταιρεία trading Alameda Research, την οποία επίσης είχε ιδρύσει ο Bankman-Fried.

 «Το να απαγγείλουν κατηγορίες τόσο νωρίς, όταν δεν χρειαζόταν  να το κάνουν, μου λέει ότι έχουν απίστευτα ισχυρά στοιχεία», δήλωσε στο Bloomberg ο Gene Rossi, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας. Ο Rossi πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς πιθανότατα «ανησυχούσαν σοβαρά» ότι ο Bankman-Fried θα κατέφευγε σε χώρα όπου δεν θα μπορούσε να εκδοθεί.

Αρνείται την απάτη 

Ο ίδιος ο Sam Bankman-Fried, στις συνεντεύξεις του αρνείται ότι διέπραξε απάτη. Απλά είχε έναν κακό μήνα και τα θαλάσσωσε, είχε πει πρόσφατα σε συνέδριο των New York Times. Τώρα, έχει μείνει «σχεδόν στο τίποτα»,  πρόσθεσε.

Απαντώντας στα όσα γράφονται στον Τύπο το τελευταίο διάστημα, αρνήθηκε ότι έχει μεταφέρει χρήματα από το FTX, λέγοντας ότι τώρα δεν του έχει μείνει «σχεδόν τίποτα». Μιλώντας από τις Μπαχάμες, όπου ήταν η έδρα της αυτοκρατορίας του, είπε ότι του είχε απομείνει μία πιστωτική κάρτα με περίπου 100.000 δολάρια. Μόλις στα τέλη Οκτωβρίου, ο Bankman-Fried είχε περιουσία άνω των 15 δισ. δολαρίων.

Στη συνέντευξη επέμεινε ότι δεν παραπλάνησε σκόπιμα τους επενδυτές.  «Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη», είπε.

Ωστόσο, σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με τις κινήσεις χρημάτων μεταξύ της FTX και άλλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Alameda Research, που επίσης ανήκε σε αυτόν, οι απαντήσεις του έμοιαζαν μερικές φορές περίπλοκες.

Όπως είπε ο ίδιος, υποτίμησε το ποσό των μετρητών που χρειαζόταν να έχει το FTX για να καλύψει τις αναλήψεις των πελατών του, με αποτέλεσμα να υπάρξει «bank run» στο χρηματιστήριο.

Μετά τη χρεοκοπία της FTX, ο Bankman-Fried παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος στις 11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της χρεοκοπίας της, η FTX οφείλει στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

moneyeview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μετανιωμένος ή απατεώνας του crypto; Η απολογία του Sam Bankman-Fried στο Twitter

Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ: Το «μαγικό κουτί» με τις επενδύσεις του που δεν είχε καμία αξία

Ο Sam Bankman-Fried δεν είναι ο νέος Warren Buffett: Ο αυτοκράτορας του crypto είναι γυμνός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News