Business & Finance Δευτέρα 14/11/2022, 21:58
ΑΓΟΡΕΣ

Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ: Το «μαγικό κουτί» με τις επενδύσεις του που δεν είχε καμία αξία

Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ: Το «μαγικό κουτί» με τις επενδύσεις του που δεν είχε καμία αξία

Εκ των υστέρων, η συνέντευξη του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ τον Απρίλιο στο podcast Odd Lots του Bloomberg ήταν προάγγελος της επικής κατάρρευσής του την περασμένη εβδομάδα. Περιέγραψε ένα «κουτί» που έχει αξία μόνο επειδή άλλοι άνθρωποι βάζουν χρήματα σε αυτό και, όταν ήρθε αντιμέτωπος με την ιδέα ότι περιέγραψε ένα σχέδιο Πόντσι, παραδέχτηκε ότι αυτό είχε μια «θλιβερή εγκυρότητα».

Το πιο εντυπωσιακό όμως όλων είναι το εξής: δεν είναι σαφές ποιός, εάν βεβαίως υπήρχε κάποιος, από τα ανώτατα κλιμάκια της FTX ή της Alameda Research, της επενδυτικής εταιρείας του Μπάνκμαν, που να γνώριζε ή να συμμετείχε στις αποφάσεις σχετικά με τα κεφάλαια που τοποθετούνταν για το Serum, από πού προέρχονταν αυτά τα κεφάλαια ή από τι ακριβώς χρηματοδοτούνταν. 

Συνεντεύξεις με ανθρώπους που γνωρίζουν το Serum και έγγραφα που εξετάστηκαν από το Bloomberg News δίδουν μια γεύση της έλλειψης λογοδοσίας που έπαιξε κεντρικό ρόλο τόσο στην άνοδο του ίδιου του Μπάνκμαν όσο και στο πώς θα μπορούσε να ανοίξει μια «τρύπα» 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό του FTX.

«Όλοι πιστεύουν ότι η λογιστική και ο έλεγχος είναι κάτι βαρετό – μέχρι να συμβεί κάτι άσχημο», δήλωσε η Gabriella Kusz, διευθύνουσα σύμβουλος της Global Digital Asset & Cryptocurrency Association, κοινοπραξίας του κλάδου.

Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες από την εμφάνιση του Μπάνκμαν στο Odd Lots, το οικοσύστημα του TerraUSD και Luna των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέρρευσε. Ο μετασεισμός οδήγησε στη χρεοκοπία του hedge fund Three Arrows Capital, της τράπεζας Celsius Network και της εταιρείας Voyager Digital, μεταξύ άλλων, και ταρακούνησε ολόκληρη την αγορά των cryptos. Tότε, ο Μπάνκμαν προχώρησε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, με συμφωνίες αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τώρα, η κατάρρευση του FTX φέρει ομοιότητες με την αντίστοιχη της Lehman Brothers, της Enron και του σχήματος πυραμίδων Πόντζι του Μπέρνι Μάντοφ, σχήματα που κατέρρευσαν χωρίς κανένας να κατανοήσει πώς ήρθε η πτώση, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς. 

Ακόμη και όταν ο ίδιος ο Μπάνκμαν καθησύχαζε τους πελάτες του ότι τα χρήματά τους ήταν προστατευμένα, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Την ημέρα πριν από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, το FTX διέθετε μόλις 900 εκατ. δολάρια σε ρευστοποιήσιμο ενεργητικό έναντι παθητικού ύψους 9 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές. 

Το έλλειμμα αυτό διευρύνθηκε εν μέρει επειδή πολλά από τα tokens, όπως το Serum, δεν είχαν καμία αξία, όπως ο ίδιος ο Μπάνκμαν εξηγούσε. Το πρωτόκολο Serum, που βασιζόταν στο blockchain Solana, εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια με μία αόριστη δέσμευση να προσφέρει ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο. 

Αν και το πρωτόκολλο Serum ήταν πολλά υποσχόμενο τον Ιανουάριο, όταν έλαβε κεφάλαια από 18 επενδυτές, η ανάπτυξή του σχεδόν σταμάτησε λίγους μήνες μετά την έναρξή του. Όπως πολλά υποσχόμενα έργα για τα οποία ο Μπάνκμαν είχε την πρωτοβουλία, δεν υλοποιήθηκαν πλήρως πριν από την αποκάλυψη του FTX.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η πτώχευση της FTX και τα κεφάλαια που λείπουν

O ιδρυτής του FTX: Το bitcoin δεν έχει μέλλον ως δίκτυο πληρωμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News