Business & Finance Πέμπτη 8/12/2022, 08:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Πλήττει την χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής;

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Πλήττει την χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής;

Το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που υιοθέτησε το G7 δεν είναι αρκετά χαμηλό για να μειώσει τα έσοδα του Κρεμλίνου το 2023, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και εάν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αργού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει, τουλάχιστον προς το παρόν, πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Στα 60 δολάρια το βαρέλι, «το ανώτατο όριο τιμής φαίνεται πολύ γενναιόδωρο», δήλωσε στο Bloomberg η οικονομολόγος της Renaissance Capital, Sofya Donets. «Είναι κοντά στα επίπεδα που προεξοφλούσε η αγορά για το 2023 και στο επίπεδο που έχει συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό της Ρωσίας».

Στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να στερήσουν χρηματοδότηση από την πολεμική μηχανή της Ρωσίας με το πλαφόν. Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός του πλαφόν ήταν τέτοιος ώστε το όριο τιμής να μην είναι τόσο χαμηλό που να οδηγήσει το Κρεμλίνο σε σημαντική μείωση της παραγωγής, καθώς κάτι τέτοιο θα κινδύνευε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει την απάντησή της, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν να στρέφουν τις ροές πετρελαίου σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που δεν έχουν υπογράψει επίσημα το πλαφόν.

Ακόμη και χωρίς το πλαφόν, το Κρεμλίνο περίμενε μείωση σχεδόν 25% στα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η παραγωγή και ορισμένες τιμές υποχωρούν. Όμως, ακόμη και με την αύξηση των δαπανών για τον πόλεμο, η Ρωσία μπόρεσε να καλύψει εύκολα το δημοσιονομικό της έλλειμμα, αξιοποιώντας το ταμείο εθνικού πλούτου της και μέσω δανεισμού από την τοπική αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με την Olga Belenkaya, οικονομολόγο της Finam, μία μείωση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου, από τα 70 δολάρια το βαρέλι που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό και έως τα 60 δολάρια του πλαφόν, μπορεί να μειώσει κατά 1 τρισ. ρούβλια (16 δισ. δολάρια) τα έσοδα της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς η τιμή που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό περιλαμβάνει κόστη όπως τα ναύλα και η ασφάλιση του πετρελαίου, τα οποία δεν υπολογίζονται στο πλαφόν.

 «Το ευρύτερο έλλειμμα θα χρηματοδοτηθεί είτε μέσω υψηλότερου δανεισμού είτε μέσω αυξημένων δαπανών από το επενδυτικό ταμείο», σημειώνει η Belenkaya.

Στην πραγματικότητα, εάν το πλαφόν μειώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές το 2023, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ρούβλι το επόμενο έτος, παρέχοντας επιπλέον ώθηση στον προϋπολογισμό, εξηγεί. Επειδή οι φόροι από την ενέργεια έρχονται κυρίως σε δολάρια και ευρώ, η αξία τους σε ρούβλια -που είναι αυτό που έχει σημασία για το Κρεμλίνο- αυξάνεται όταν το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι πιέσεις της Δύσης στις εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας δεν θα είναι οδυνηρές για το Κρεμλίνο.

Η τρέχουσα πρόβλεψη της κυβέρνησης μιλά για μείωση σχεδόν 9% της παραγωγής πετρελαίου το επόμενο έτος, κάτι που θα κοστίσει περίπου 1 έως 1,4 τρισ. ρούβλια σε χαμένα έσοδα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Οι χαμηλότερες τιμές που υπαγορεύονται από τις κυρώσεις και άλλους περιορισμούς στις εξαγωγές μπορεί να μειώσουν κατά άλλα 500 δισ. ρούβλια από τα έσοδα του Κρεμλίνου.

 «Συνολικά, ο προϋπολογισμός θα αντιμετωπίσει έλλειμμα περίπου στο 1% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι τα χαμηλότερα έσοδα θα πιέσουν την κυβέρνηση σε δημοσιονομική λιτότητα, εάν θέλει να διατηρήσει σταθερό τον πληθωρισμό και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό θα οδηγούσε σε βαθύτερη μείωση του ΑΕΠ, κατά 3%», λέει στο Bloomberg ο Ρώσος οικονομολόγος Alexander Isakov.

Η Ρωσία μπήκε στον πόλεμο με ισχυρά δημόσια οικονομικά, ωστόσο, το έλλειμμα φέτος αναμένεται να φτάσει το 3,7% του ΑΕΠ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τι αλλάζει με τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Η Ευρώπη θα εισάγει απαγορευμένο ρωσικό ντίζελ χωρίς να το ξέρει

Πετρέλαιο: Η Ρωσία εξετάζει κατώτερη τιμή ως απάντηση στο πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News