Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 18:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η Ρωσία εξετάζει κατώτερη τιμή ως απάντηση στο πλαφόν 

Πετρέλαιο: Η Ρωσία εξετάζει κατώτερη τιμή ως απάντηση στο πλαφόν 

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει μια κατώτατη τιμή για τις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν που επέβαλε η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Blooomberg.

Η Μόσχα σκέπτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου είτε να ορίσει μεγάλες εκπτώσεις στις διεθνείς αγορές στις οποίες θα μπορεί να πωλείται, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του σχεδίου.

Δεν είναι σαφές ακόμη ποιο θα είναι το ακριβές επίπεδο τιμής που εξετάζει η Μόσχα, και αν τελικά υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, με το μεγάλο ερώτημα είναι αν η τιμή που θα προσφέρει η Ρωσία το πετρέλαιο θα είναι υψηλότερη η χαμηλότερη από πλαφον. 

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ ως μέτρο με την ελπίδα πως από την μια θα συνεχιστούν οι ροές από τη Ρωσία αλλά από την άλλη θα μειωθούν τα κέρδη της Μόσχας, περιορίζοντας την ικανότητα της να χρηματοδοτεί την εισβολή στην Ουκρανία. 

Η Ρωσία ετοιμάζει έναν διαφανή μηχανισμό τιμολόγησης στους πελάτες της, για να αντισταθμίει το πλαφόν, δηλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Bloomberg. Το Κρεμλίνο δεν θέλει να ανταγωνιστεί άλλα κράτη που αγοράζουν το αργό της Ρωσίας. 

Μέγιστη έκπτωση

Μία από τις επιλογές προβλέπει τον καθορισμό μέγιστου ποσοστού έκπτωσης για το ρωσικό πετρέλαιο σε σχέση με τις τιμές αναφοράς του αργού, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να υπερβούν οι παραγωγοί πετρελαίου της χώρας στις διαπραγματεύσεις των τιμών πώλησης με τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Το ποσοστό της έκπτωσης θα αναθεωρείται τακτικά, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Η άλλη επιλογή είναι να οριστεί μια σταθερή τιμή, η οποία επίσης θα αναθεωρείται σε τακτική βάση.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τρίτη ότι οποιοδήποτε εργαλείο κατά των ανώτατων ορίων υιοθετήσει η Ρωσία θα εγκριθεί έως το τέλος του έτους, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει βιασύνη από την πλευρά του Κρεμλίνου.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News