Business & Finance Τρίτη 8/11/2022, 20:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Αδύνατη η επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στη μορφή που έχει ζητηθεί

Κομισιόν: Αδύνατη η επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στη μορφή που έχει ζητηθεί

Η Κομισιόν ενημέρωσε τις 27 χώρες μέλη ότι δεν είναι εφικτό να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου χωρίς το μέτρο αυτό να επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή την ασφάλεια της προσφοράς, όπως ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές στο Reuters. 

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής τον προηγούμενο μήνα , οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να αναθέσουν στην Κομισιόν να προτείνει ένα προσωρινό πλαίσιο επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και να δημιουργήσει ένα προσωρινό διάδρομο στις συναλλαγές των τιμών φυσικού αερίου ώστε να υποχωρήσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, ένας συμβιβασμός μεταξύ των χωρών που ζητούν επιμόνως επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων Βέλγιο, Ισπανία και Γαλλία και του αντίπαλου στρατοπέδου του οποίου ηγείται η Γερμανία σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επιβληθούν πρόσθετοι όροι, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το όποιο πλαφόν δεν θα επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, οδηγώντας σε αύξηση της κατανάλωσης ή ωθώντας τους παραγωγούς να διοχετεύουν την προσφορά τους σε άλλες αγορές. 

«Η Κομισιόν είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε ένα πλαφόν που να ευνοεί αυτά τα κριτήρια», ανέφερε ένας διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. ενδεχομένως να συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή. 

Ένας δεύτερος διπλωμάτης ανέφερε ότι αντ΄αυτού η Κομισιόν πρότεινε έναν εθελοντικό «διορθωτικό μηχανισμό» που δεν φθάνει ωστόσο στο σημείο να ικανοποιήσει τις χώρες αυτές που ζητούν επιβολή πλαφόν ώστε να περιοριστεί η άνοδος των τιμών.  

Και οι δύο διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι οι 15 χώρες που ζητούν επιβολή πλαφόν απειλούν να μπλοκάρουν τις υπόλοιπες παραμέτρους στις οποίες συμφώνησαν οι ηγέτες στη σύνοδο του Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των κοινών αγορών και τη δημιουργία ενός δείκτη εναλλακτικού στον TTF. 

«Πρόκειται για μία άκρως ανησυχητική εξέλιξη. Ενδεχομένως, Γερμανία και Ολλανδία να κατάφεραν να υποβαθμίσουν την ιδέα της επιβολής πλαφόν, όμως το ζήτημα είναι ακόμη εδώ και θα απασχολήσει και πάλι την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 15/16 Δεκεμβρίου», ανέφερε ο δεύτερος διπλωμάτης. 
  
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Γιατί κατέρρευσε η ζήτηση φυσικού αερίου – Τι σημαίνει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News