Business & Finance Τρίτη 8/11/2022, 09:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η Κομισιόν χαμηλώνει τις προσδοκίες για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Bloomberg: Η Κομισιόν χαμηλώνει τις προσδοκίες για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μειώνονται οι πιθανότητες για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς η Κομισιόν σηματοδότησε ότι δεν βλέπει το μέτρο αυτό σαν το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αντ΄ αυτού, προτείνει ένα σχέδιο που θα κατανείμει το αυξανόμενο κόστος με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η Κομισιόν παρουσίασε την ανάλυσή της για τις πιθανές ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν με στόχο τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, σε συνάντηση με εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες είχαν παροτρύνει την Κομισιόν τον περασμένο μήνα να αξιολογήσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός δυναμικού διαδρόμου τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου, και να καταθέσει τις προτάσεις της.

Η Ελλάδα, μαζί με χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο, πιέζουν για τον περιορισμό του κόστους του φυσικού αερίου. Η Κομισιόν, η οποία είχε αντιταχθεί νωρίτερα φέτος στην παρέμβαση στην αγορά, υποχώρησε στις πιέσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οκτωβρίου, προτείνοντας ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα άνοιγε τον δρόμο για αλλαγές στον βασικό δείκτη του φυσικού αερίου για την Ευρώπη καθώς και για κοινές αγορές στην ΕΕ, μεταξύ άλλων.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι παλινωδίες της Κομισιόν κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο μια γρήγορη συμφωνία των κυβερνήσεων για το πακέτο των μέτρων. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν ώστε να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία στις 24 Νοεμβρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

E.Ε.: Νέα καθυστέρηση στις συζητήσεις για το πλαφόν – Θα προηγηθεί τεχνικό σεμινάριο

Ευρώπη: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι λογαριασμοί ενέργειας παρά τα μέτρα στήριξης

Moody’s: Μόνιμη ζημιά κάνει η ενεργειακή κρίση – Πόσο απειλείται η Ελλάδα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News