Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 11:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίγυπτος: Στροφή από την κεντρική τράπεζα και βουτιά 12% για το νόμισμα

Αίγυπτος: Στροφή από την κεντρική τράπεζα και βουτιά 12% για το νόμισμα

Πτώση περίπου 12% σημειώνει η λίρα Αιγύπτου έναντι του δολαρίου, αφότου η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι υιοθετεί ένα πιο ευέλικτο νομισματικό καθεστώς.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, στο 13,25%, σε μια έκτακτη συνεδρίαση, καθώς η Αίγυπτος πλησιάζει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πακέτο βοήθειας.

Η ευέλικτη πολιτική στην ισοτιμία θα αφήσει τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης να διαμορφώσουν την αξία της λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων, αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Η ευελιξία του νομίσματος υπήρξε ένα από τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, καθώς ξένες τράπεζες εκτιμούν ότι η αιγυπτιακή λίρα εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβή, ακόμα και μετά την υποτίμηση του 15% που έγινε τον Μάρτιο.

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη σταθερότητα της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News