Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 10:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολλανδία: Στο 17,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Ολλανδία: Στο 17,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Σε υψηλά δεκαετιών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές της ενέργειας γι άλλον ένα μήνα να προκαλούν τη νέα αυτή έκρηξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι εναρμονισμένες στα δεδομένα της Eurostat τιμές καταναλωτή τον τρέχοντα μήνα, έτρεξαν με ρυθμό 17,1% εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο του 2021, από 13,1% τον Αύγουστο.

Οι τιμές ενέργειας στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκαν κατά 114%, ενώ οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 10,5%. 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ολλανδικής κυβέρνησης, το 2023 θα διατεθούν 18 δισ. ευρώ ως στήριξη στα νοικοκυριά και το κύμα ακρίβειας που αντιμετωπίζουν. 

Την ίδια ώρα επιβράδυνση σημείωσε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα, από το 6,6% του Αυγούστου έπεσε στο 6,2%. 

Όπως αναφέρει η επίσημα στατιστική αρχή της χώρας INSEE, σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό -0,5%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμριο του 2021. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News