Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 20:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Συρρίκνωση 0,4% της οικονομίας στο α’ εξάμηνο, αλλά οι επενδύσεις κεφαλαίου αυξάνονται

Ρωσία: Συρρίκνωση 0,4% της οικονομίας στο α’ εξάμηνο, αλλά οι επενδύσεις κεφαλαίου αυξάνονται

Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε 0,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά οι επενδύσεις κεφαλαίου, ένας από τους κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 7,8%, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία βυθίζεται σε ύφεση, επηρεασμένη από τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης για αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Αλλά οι επιπτώσεις δεν ήταν μέχρι στιγμής τόσο μεγάλες όσο αρχικά πιστεύαμε.

Το 2022, η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά λιγότερο από 3%, δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος αυτή την εβδομάδα. Η δήλωσή του έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη υπόθεση του υπουργείου Οικονομίας που είχε προειδοποιήσει για πτώση άνω του 12% -η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής παραγωγής από την κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μόνο το δεύτερο τρίμηνο, οι επενδύσεις κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση μετά από αύξηση 12,8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Rosstat, με τους τομείς εξόρυξης και μεταποίησης να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα στοιχεία της Rosstat έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών οικονομολόγων που είχαν προβλέψει ότι η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει φέτος υπό το βάρος των άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων, οι οποίες έχουν παγώσει περίπου τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας.

Με τις υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές πετρελαίου της να μετριάζουν τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, η οικονομία έχει αποφύγει την κατάρρευση έξι μήνες αφότου η Μόσχα έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.

Η επίσημη ανεργία διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 3,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Rosstat την Τετάρτη, αλλά οι πραγματικοί μισθοί, οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, συρρικνώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι λιανικές πωλήσεις, ο δείκτης της καταναλωτικής ζήτησης, μειώθηκαν κατά 8,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση μετά από πτώση 9,6% τον προηγούμενο μήνα.

Οι ρωσικές τιμές καταναλωτή κινούνται πτωτικά για όγδοη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat, αφού οι τιμές σχεδόν για τα πάντα εκτινάχθηκαν απότομα μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Η πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα που απαιτούνται για να βοηθήσει την οικονομία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS