Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 09:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Κλείνει ξανά ο Nord Stream – Στο βάθος ύφεση και δελτίο

Φυσικό αέριο: Κλείνει ξανά ο Nord Stream – Στο βάθος ύφεση και δελτίο

Ένα ακόμα κρίσιμο τεστ ξεκινά σήμερα στο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζει το Κρεμλίνο στο φυσικό αέριο, αφήνοντας την Ευρώπη αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μπλακ άουτ, δελτίου στην  ενέργεια και σοβαρής ύφεσης.

Το τριήμερο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream για εργασίες συντήρησης ξεκινά σήμερα, ενώ για μία ακόμα φορά υπάρχουν ανησυχίες ότι η Μόσχα θα βρει άλλη μια δικαιολογία για να περιορίσει τις ροές, αφήνοντας την Ευρώπη στο έλεος του καιρού.

Λίγες ώρες πριν από το κλείσιμο του αγωγού, η Gazprom έστειλε ένα ακόμα ανησυχητικό μήνυμα, ειδοποιώντας τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από την Πέμπτη, λόγω διαφωνίας σχετικά με τις πληρωμές. Η κίνηση διευρύνει τις μειώσεις στις παραδόσεις προς την Ευρώπη, καθώς η Μόσχα αντεπιτίθεται για τις κυρώσεις της Δύσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το χειρότερο σενάριο θα ήταν η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου σε συνδυασμό με ένα ψυχρό κύμα. Με λίγες εναλλακτικές για τις προμήθειες, η αύξηση της ζήτησης για θέρμανση θα ωθούσε τις τιμές του φυσικού αερίου σε νέα ύψη, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές και να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία.

Η Gazprom λέει ότι σε έναν σταθμό συμπίεσης του Nord Stream  χρειάζεται συντήρηση ρουτίνας  και επιθεωρήσεις. Όμως το επεισόδιο αυτό έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά από ένα μεγαλύτερο κλείσιμο του αγωγού το καλοκαίρι και εν όψει χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Το Κρεμλίνο επιρρίπτει τις ευθύνες στην Ευρώπη, λέγοντας ότι οι κυρώσεις είναι το μόνο εμπόδιο για την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Μία εφεδρική τουρμπίνα,  που θα μπορούσε να ενισχύσει τις παραδόσεις έχει κολλήσει, με τη Μόσχα και το Βερολίνο να διαφωνούν για το ποια έγγραφα χρειάζονται για να καταστεί δυνατή η επιστροφή του στη Ρωσία.

 «Υπάρχει εγγύηση ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο» στις παραδόσεις φυσικού αερίου, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όμως οι τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν ότι η αγορά προεξοφλεί πιθανότητα 30% οι παραδόσεις μέσω του Nord Stream να μην επιστρέψουν ούτε καν στα δραστικά μειωμένα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων.

Η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Ο Nord Stream συνδέεται με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου στη Γερμανία, ενώ τα σπίτια και τα εργοστάσια της χώρας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.

Οι Γερμανία έχει γεμίσει στο 83% τις αποθήκες φυσικού αερίου, ενώ και ακόμη και εάν επιτύχει τον στόχο του 95%, αυτό θα κάλυπτε λιγότερους από τρεις μήνες ζήτησης για τη θέρμανση, τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις προμήθειες.

Η Commerzbank έχει προειδοποιήσει για «σοβαρή ύφεση» στη Γερμανία εάν η Ρωσία διακόψει κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα. Ενώ η χώρα είναι από τις πιο ευάλωτες, οι κίνδυνοι επεκτείνονται στην Αυστρία και την Ιταλία, ανέφερε σε έκθεσή της η Fitch.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Engie: Μειώθηκε ο όγκος του φυσικού αερίου που λαμβάνει από τη Gazprom

Φυσικό αέριο: Δύο μήνες νωρίτερα γεμίζουν οι αποθήκες της Ε.Ε.

Γαλλία: Δεν αποκλείει την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο προς τις επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News