Business & Finance Πέμπτη 4/08/2022, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε εταιρείες: «Διώξτε» τα νομίσματα από «μη φιλικές» χώρες

Ως «μη φιλικές» χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τις χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα

Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε εταιρείες: «Διώξτε» τα νομίσματα από «μη φιλικές» χώρες

Σύσταση στη ρωσική κυβέρνηση έκανε σήμερα Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CRB), προκειμένου να δώσει εντολή στις κρατικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να διακρατούν κεφάλαια που είναι σε νομίσματα χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Αντ’ αυτού οι εταιρείες να μετατρέπουν τα κεφάλαια αυτά σε νομίσματα «φιλικών» χωρών. 

Ως «μη φιλικές» χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τις χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Η κεντρική τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική αγορά την οποία δημοσιοποίησε σήμερα, αναφέρει επίσης ότι θα εισαγάγει πρόσθετα μέτρα με απώτερο στόχο τη μείωση των εργασιών των τραπεζών σε δολάρια και ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία «αποδολαριοποίησης», μια κίνηση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι μπορεί να συμβάλει στην προστασία της οικονομίας και των πολιτών της Ρωσίας από ορισμένους περιορισμούς.

Οι χώρες της Δύσης έχουν επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις κατά της Ρωσίας αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περιορισμοί που έχουν περιορίσει σοβαρά την πρόσβαση της Μόσχας στα διεθνή οικονομικά και παγκόσμια εμπορικά συστήματα.

«Είναι φρόνιμο οι μη χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε ξένα νομίσματα μη φιλικών χωρών σε άλλες χώρες», τονίζει η κεντρική τράπεζα.

Η CRB έχει δώσει εντολή σε ορισμένες επιχειρήσεις να μην δημοσιεύσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις. Ωστόσο σήμερα Πέμπτη, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η δημοσίευση των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς ελαχιστοποιούνται έτσι οι κίνδυνοι από τις κυρώσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News