Business & Finance Τρίτη 2/08/2022, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομολόγοι: Αντιμέτωπη με «οικονομική λήθη» η Ρωσία – Έχει χάσει τις αντοχές της

Οικονομολόγοι: Αντιμέτωπη με «οικονομική λήθη» η Ρωσία – Έχει χάσει τις αντοχές της

Mε «οικονομική λήθη» κινδυνεύει μακροπρόθεσμα η Ρωσία, λόγω των διεθνών κυρώσεων και της φυγής των επιχειρήσεων, προειδοποίησαν αρκετοί οικονομολόγοι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναβάθμισε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας για το 2022 κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει ότι θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά το μπαράζ των οικονομικών κυρώσεων καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εξέπληξε τις αγορές στα τέλη Ιουλίου μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 8%, κάτω από το προπολεμικό επίπεδο, επικαλούμενη τον πληθωρισμό, το ισχυρό νόμισμα και τον κίνδυνο ύφεσης.

Επίσης, το ρούβλι ανέκαμψε από τις ιστορικές αρχικές απώλειες μετά την εισβολή στην Ουκρανία παρουσιάζοντας την κορυφαία επίδοση στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος φέτος, ωθώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώσει ότι οι δυτικές κυρώσεις απέτυχαν.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει ενέργεια και άλλα εμπορεύματα ενώ παράλληλα «χρησιμοποιεί ως όπλο», όπως την κατηγορούν, την εξάρτηση της Ευρώπης από τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν μακροχρόνιο κόστος για τη ρωσική οικονομία από την έξοδο ξένων εταιρειών – που θα πλήξει την παραγωγική ικανότητα και το κεφάλαιο και θα οδηγήσει σε «brain drain» – μαζί με την απώλεια των μακροπρόθεσμων αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου και μειωμένη πρόσβαση σε κρίσιμες εισαγωγές τεχνολογίας και πρώτων υλών. 

Ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group, τονίζει ότι καθώς οι κυρώσεις εντείνονται και η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται, οι μορφωμένοι εγκαταλείπουν τη Ρωσία, γεγονός που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των κυρώσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίες καθώς και σε παραγωγικότητα και ανάπτυξη.

«Το drain brain οδηγεί σε άμεση μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, ιδιαίτερα των εργαζομένων υψηλής παραγωγικότητας, μειώνοντας το ΑΕΠ. Επηρεάζει τη συνολική παραγωγικότητα, μειώνοντας την καινοτομία και υπονομεύει τη συνολική εμπιστοσύνη στην οικονομία, μειώνοντας τις επενδύσεις και τις αποταμιεύσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Το Eurasia Group προβλέπει μια διαρκή, μακροπρόθεσμη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει τελικά σε συρρίκνωση 30% ως 50% του ρωσικού ΑΕΠ σε σχέση με το προ του πολέμου επίπεδο.

Αντίστοιχα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Γέιλ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, δείχνει ότι οι φήμες για οικονομική επιβίωση της Ρωσίας είναι υπερβολικές.

«Η στρατηγική θέση της Ρωσίας ως εξαγωγέα εμπορευμάτων έχει επιδεινωθεί αμετάκλητα, καθώς αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις κάνοντας στροφή προς την Ασία», δήλωσαν οι οικονομολόγοι του Γέιλ.

«Παρά τις αυταπάτες του Πούτιν περί αυτάρκειας και υποκατάστασης των εισαγωγών, η ρωσική παραγωγή έχει ακινητοποιηθεί πλήρως χωρίς να μπορεί πλέον να αντικαταστήσει χαμένες επιχειρήσεις, προϊόντα και ταλέντο, ελλείψεις που έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχασε εταιρείες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του ΑΕΠ της, αντιστρέφοντας ξένες επενδύσεις σχεδόν τριών δεκαετιών.

Η φαινομενική ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας και η αναζωπύρωση του ρουβλίου αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και στα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίου – που εφήρμοσε το Κρεμλίνο για να περιορίσει την ποσότητα ξένου νομίσματος που εξέρχεται από τη χώρα, σύμφωνα με οικονομολόγους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ψηφιακή Απομόνωση της Ρωσίας

Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία: Τρεις αγώνες δρόμου ξαναστήνουν το ταμπλό

Ρωσία: Κλείνει σήμερα τον Nord Stream – Θα ανοίξει ξανά;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News