Business & Finance Σάββατο 21/05/2022, 17:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιράκ: Τη δημιουργία εταιρείας πετρελαίου στο Κουρδιστάν σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ιράκ: Τη δημιουργία εταιρείας πετρελαίου στο Κουρδιστάν σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ σκοπεύει να δημιουργήσει μία νέα εταιρεία πετρελαίου στην περιοχή του Κουρδιστάν ανέφερε το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας σε δήλωσή του το Σάββατο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, στόχος της νέας εταιρείας θα είναι να συνάψει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πιεριοχή υπό την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG).

Ο υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Ισμαέλ δήλωσε στις 7 Μαΐου ότι το υπουργείο θα αρχίσει να εφαρμόζει απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Φεβρουαρίου που κήρυξε αντισυνταγματικά τα νομικά θεμέλια του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής του Κουρδιστάν.

Στη συνέχεια, το Ιράκ έγραψε σε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στην ημιαυτόνομη περιοχή ζητώντας να υπογράψουν νέες συμβάσεις με την κρατική εταιρεία μάρκετινγκ SOMO και όχι με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG). 

Οι επιστολές σηματοδοτούσαν την πρώτη άμεση επαφή μεταξύ του υπουργείου και των πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κουρδιστάν. Η κίνηση αυτή ακολουθεί χρόνια προσπαθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα έσοδα της KRG, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών δικαστικών αποφάσεων και των απειλών διεθνούς διαιτησίας.

Το υπουργείο Πετρελαίου θα κινήσει νομικά μέτρα κατά των εταιρειών που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο «παράνομων προγραμμάτων κατανομής της παραγωγής» και που «δεν συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις καλής πίστης για την αναδιάρθρωση των συμβολαίων τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News