Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 21:45
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ιράκ: Ζητά από τον ΟΠΕΚ να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ιράκ: Ζητά από τον ΟΠΕΚ να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εκκληση στον ΟΠΕΚ να μειώσει την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα έκανε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ Αλί Αλάουι, ζητώντας από τους υπουργούς Πετρελαίου να προβούν σε πιο υγιείς για το περιβάλλον πολιτικές και τεχνολογίες με μεγαλύτερη χρήση της ηλιακή ενέργεια και πυρηνικών αντιδραστήρων.

Μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας , Φατίχ Μπιρόλ, έγραψε: «Προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος πρέπει να αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που παράγει και καταναλώνει ενέργεια, καίγοντας λιγότερο άνθρακα, πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εάν τα έσοδα από το πετρέλαιο αρχίσουν να μειώνονται προτού οι πετρελαιοπαραγωγοί διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους, τα μέσα διαβίωσης θα ελλατωθούν και τα ποσοστά φτώχειας θα αυξηθούν», διαμήνυσε ο Ιρακινός υπουργός από κοινού με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας , Φατίχ Μπιρόλ, σε άρθρο τους στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». 

Η κλιματική κρίση δεν θα απαιτήσει μόνο απομάκρυνση από το πετρέλαιο, αλλά θα πλήξει ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, οι οποίοι τονίζουν ότι η τρέχουσα αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, που προκλήθηκε από την πανδημία, ήταν μόνο η αρχή των προβλημάτων για τους παραγωγούς.

Ηδη, κάποιοι παραγωγοί πετρελαίου έχουν κάνει στροφή σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Το Ομάν, το οποίο δεν είναι πλέον μέλος του ΟΠΕΚ, προτιμά το υδρογόνο ως πιθανό καύσιμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα για το μέλλον. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται επίσης για το υδρογόνο, ενισχύουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εγκαινίασαν πρόσφατα νέο πυρηνικό εργοστάσιο. Η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Ιορδανία είναι μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής με σημαντικά προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Μπαϊρόλ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί εδώ και πολλά χρόνια ότι οι χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο πρέπει να διαφοροποιήσουν άμεσα τις οικονομίες τους από τα ορυκτά καύσιμα για να συμβαδίσουν με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News