Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 13:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσά» διαβατήρια Ρώσων ολιγαρχών ανακαλεί η Κύπρος

«Χρυσά» διαβατήρια Ρώσων ολιγαρχών ανακαλεί η Κύπρος

Συνολικά 21 «χρυσά διαβατήρια» Ρώσων πολιτών έχει ανακαλέσει μέχρι στιγμής η Κύπρος, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, από τους 1.100 Ρώσους που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων, η Λευκωσία έχει εντοπίσει τέσσερις ολιγάρχες, οι οποίοι απέκτησαν κυπριακά διαβατήρια μετά το 2013, καθώς και τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής άτομα:

  • O Alexander Ponomarenko, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της τραπεζικής, των λιμανιών, του real estate και της κατασκευής αεροδρομίων, με περιουσία περίπου 2,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes
  • O Vadim Nikolaevich Moskovic, ιδρυτής της εταιρείας τροφίμων Rusargo Group και μέτοχος μειοψηφίας στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, την Sberbank
  • Ο Mikhail Gutseriev, ιδρυτής και μέτοχος πλειοψηφίας της Safmar Group, εταιρείας με συμφέροντα στον χώρο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του real estate και του λιανεμπορίου
  • Ο Alexei Kuzmichev, ένας εκ των ιδρυτών των επενδυτικών εταιρειών LetterOne Group και Alfa Group. Με περιουσία περίπου 6,4 δισ. δολαρίων, έχει μερίδια επίσης στις VimpelCom, Alffa-Bank και X5 Retail Group

Οι τέσσερις ολιγάρχες βρίσκονται στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων λόγω της στενής σχέσης τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσκι μίλησε στο κυπριακό κοινοβούλιο. Παράλληλα, όμως, εκτός από τα φώτα της δημοσιότητας, συνομίλησε με τους βουλευτές, ζητώντας αφενός να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για τα ρωσικά πλοία και σκάφη, αφετέρου για την λήξη της χορήγησης «χρυσών» διαβατηρίων.

Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος είναι πόλος έλξης πλούσιων Ρώσων και τουριστών. Ωστόσο, η χώρα σταμάτησε να δέχεται αιτήματα για χορήγηση «χρυσών» διαβατηρίων το 2020, μετά την δημοσίευση σχετικού ρεπορτάζ από το Al Jazeera, το οποίο αποκάλυπτε την διαφθορά στην διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης.

Μεταξύ του 2007 και του 2020, το εν λόγω πρόγραμμα όμως παρείχε διπλή υπηκοότητα σε 2.886 Ρώσους πολίτες. Προϋπόθεση για την χορήγηση χρυσού διαβατηρίου ήταν η πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 2,2 εκατ. δολαρίων στη χώρα. Συγκεκριμένα από Ρώσους πολίτες έγιναν επενδύσεις ύψους 100 εκατ. δολαρίων στη χώρα το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Απειλεί την Ευρωζώνη μια νέα κυπριακή κρίση;

Η αρχή του τέλους για τα «χρυσά» διαβατήρια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News