Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 13:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόσχα: Δεν κλείνουμε τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σήμερα

Μόσχα: Δεν κλείνουμε τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σήμερα

Η Ρωσία δεν θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σήμερα, καθώς οι πληρωμές σε ρούβλι που ζητά επηρεάζουν εκκαθαρίσεις που θα γίνουν στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες διάταγμα για την αλλαγή του νομίσματος, κάτι που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν σαν μια απαράδεκτη παραβίαση συμβολαίου.

«Σημαίνει αυτό ότι εάν δεν υπάρξει επιβεβαίωση στα ρούβλια τότε οι προμήθειες φυσικού αερίου θα κοπούν από την 1η Απριλίου; Όχι, δεν σημαίνει και δεν είναι συνέπεια του διατάγματος», είπε π Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Διευκρίνισε ότι η αλλαγή θα επηρεάσει πληρωμές από το δεύτερο μισό του Απριλίου και η Gazprom θα συνεργαστεί με τους πελάτες της για να εφαρμόσει τους νέους κανόνες.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε σε κάποιο σημείο να εγκαταλείψει το διάταγμα για το ρούβλι, εάν οι συνθήκες αλλάξουν, αλλά «στις σημερινές συνθήκες, τα ρούβλια είναι η προτιμητέα και πιο συμφέρουσα επιλογή για εμάς».

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης κάποιων θυγατρικών της Gazprom στη χώρα, ο Πεσκόφ απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει δει «γκανγκστερικές δράσεις» στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από 1 Απριλίου

Στις 20 Απριλίου η επόμενη πληρωμή της Ελλάδας στην Gazprom: «Όχι» από Σκρέκα στον εκβιασμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News