Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 16:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από 1 Απριλίου

Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από 1 Απριλίου

(upd) Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο, οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου και τα συμβόλαια θα διακόπτονται εάν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές. 

Παράλληλα στο ίδιο διάταγμα ο Ρώσος πρόεδρος, απαιτεί από τους ξένους αγοραστές να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι σε ρωσικές τράπεζες. Μέσω αυτών των λογαριασμών αρχής γενομένης από αύριο 1η Απριλίου θα πληρώνονται οι παραγγελίες του φυσικού αερίου. 

«Προκειμένου να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς του λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για τις παραγγελίες φυσικού αερίου αρχής γενομένης από αύριο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. 

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε στάση πληρωμών από την πλευρά των αγοραστών, με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλά κάτι δωρεάν και ούτε εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα σταματήσουν», είπε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή έγινε για να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Ρωσίας, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνει συνεπής στις υποχρώσεις της σε όλα τα συμβόλαια. 

Η διαδικασία και ο ρόλος της Gazprombank 

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank για να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ένας ξένος αγοραστής είναι αναγκασμένος τώρα να μεταφέρει ξένο συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, που ονομάζεται «K». Η Gazprombank στη συνέχεια αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του αγοραστή του φυσικού αερίου και μεταφέρει τα ρούβλια σε έναν άλλο ειδικό λογαριασμό «K».

Μετά, η Gazprombank μεταφέρει τα ρούβλια από τον λογαριασμό «K» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς ρουβλίου της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

Η αντίδραση Γαλλίας – Γερμανίας 

Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν την Πέμπτη το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων, προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς δήλωσε ότι είχε πει στον Πούτιν πως είχε ελέγξει τα συμβόλαια της Γερμανίας με τη Ρωσία για τις διανομές φυσικού αερίου και πως σκοπεύει να συνεχίσει να πληρώνει για αυτά σε ευρώ και κάποιες φορές σε δολάρια.

Ο ηγέτης της Γερμανίας επανέλαβε ότι η χώρα του ελπίζει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα εντός του 2022, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος καιρός για να σταματήσει η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό άεριο.

Τέλος, πρόσθεσε ότι πρέπει να κλείσουν οι «τρύπες» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να συνεχιστεί η πίεση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με τη σειρά του, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck είπε ότι δεν έχει δει ακόμη την απόφαση που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, υπογεγραμμένη από τον Putin.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια ακόμα και της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές σε ρούβλια απέτυχε, δήλωσε ο Habeck, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Παίρνει μορφή το σχέδιο για πληρωμές σε ρούβλια – Τα σενάρια

IIF για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια: Πώς θα γίνει – πόσο θα κοστίσει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News