Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 16:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δέκα πόλεις-μαγνήτες: Πρωτιά στο Λονδίνο για 10η χρονιά

Οι δέκα πόλεις-μαγνήτες: Πρωτιά στο Λονδίνο για 10η χρονιά

Η ίδια πόλη επί 10 συναπτα έτη κατακτά την υψηλότερη θέση ως την πιο ελκυστική πόλη στον κόσμο. Ο λόγος για το Λονδίνο, το οποίο κατατάσσεται πρώτο στην ετήσια έκθεση του Mori Memorial Foundation, καθώς προσελκύει σε τεράστιο βαθμό όχι μόνο άτομα, αλλά και κεφάλαια και επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο.

Συνυπολογίζοντας έξι κριτήρια, την οικονομία, την έρευνα και ανάπτυξη (R&D), την πολυπολιτισμικότητα, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και την προσβασιμότητα, στην δεύτερη θέση της λίστας κατατάσσεται η Νέα Υόρκη. Επίσης, στην έκθεση αξιολογείται επίσης η επιρροή της πανδημίας στα κορυφαία αστικά κέντρα.

Στην τρίτη θέση, κατατάσσεται το Τόκιο και έπειτα ακολουθούν το Παρίσι και η Σιγκαπούρη. Την δεκάδα ολοκληρώνουν το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, η Σεούλ, η Μαδρίτη, και η Σαγκάη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λονδίνο, αν και πρώτο επί δέκατο έτος, έρχεται πρώτο όσον αφορά την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, στα οποία έλαβε υψηλότερο σκορ σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα, αλλά δεύτερο όσον αφορά την οικονομία (μετά τη Νέα Υόρκη. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι από το 2019 το σκορ που λαμβάνει για το κριτήριο της οικονομίας ακολουθεί πτωτική πορεία. Επίσης, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, το σκορ του Λονδίνου έπεσε όσον αφορά την προσβασιμότητα λόγω της ακύρωσης πολλαπλών πτήσεων για την πανδημία.

«Ο βασικός παράγοντας είναι η χαμένη ανταγωνιστικότητα στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι αλλαγές τα τελευταία πέντε χρόνια καταδεικνύουν ότι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ‘φτάνουν’ το Λονδίνο, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της πόλης να συνεχίσει να κυριαρχεί έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών της στην οικονομία», σημειώνεται στην σχετική έκθεση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 χώρες με το καλύτερο…brand

Στα 30 του έχει ταξιδέψει σε κάθε χώρα του κόσμου: Πώς το πλήρωσε;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News