Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 10:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζορτζ Σόρος: Έρχεται οικονομική κρίση στην Κίνα

Τζορτζ Σόρος: Έρχεται οικονομική κρίση στην Κίνα

Για οικονομική κρίση στην Κίνα προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος,  αφότου το «μπουμ» των ακινήτων έλαβε τέλος πέρυσι.  

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σόρος μιλώντας στο Hoover Institution του Stanford University, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενδεχομένως να μην μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά των ακινήτων, η οποία έχει πληγεί από μία σειρά χρεοκοπιών κατασκευαστών αλλά και από την πτώση των τιμών στη γη και στα διαμερίσματα.

Όπως τόνισε ο δισεκατομμυριούχος, η άνθηση των ακινήτων στην Κίνα στηρίχθηκε σε ένα μη διατηρήσιμο μοντέλο, το οποίο ωφελούσε τις τοπικές κυβερνήσεις και ενθάρρυνε τους Κινέζους να επενδύσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους σε ακίνητα.

Οι κυβερνητικές πολιτικές που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν τις υπερβολές στην αγορά, έκαναν δύσκολη την αποπληρωμή των χρεών του γίγαντα του real estate, Evergrande.

«Μένει να δούμε πώς οι αρχές θα διαχειριστούν την κρίση», τόνισε ο Τζορτζ Σόρος. «Ίσως  να καθυστέρησαν υπερβολικά, γιατί η εμπιστοσύνη του κόσμου τώρα έχει διαταραχθεί».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η κινεζική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,8% το 2022, έναντι 8,1% το 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News