Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 09:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Credit Suisse: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος μετά από παραβίαση μέτρων για τoν κορωνοϊό

 Credit Suisse: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος μετά από παραβίαση μέτρων για τoν κορωνοϊό

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος πρόεδρος της Credit Suisse, Αντόνιο Χόρτα-Οσόριο, μετά από συστηματική παραβίαση των κανόνων κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα σήμερα Δευτέρα. Η παραίτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ανακάμψει μετά από μια σειρά σκανδάλων, ενώ πλέον εγείρονται ερωτήματα για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. 

H προσωπική συμπεριφορά του Χόρτα-Οσόριο τέθηκε πρόσφατα υπό εξέταση, μετά από αναφορές ότι παραβίασε τους κανόνες καραντίνας δύο φορές το 2021.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι μια προκαταρκτική εσωτερική έρευνα της τράπεζας διαπίστωσε ότι ο Χόρτα-Οσόριο παρακολούθησε τους τελικούς τένις του Wimbledon στο Λονδίνο τον Ιούλιο, παραβιάζοντας τους κανόνες καραντίνας της Βρετανίας.

Ο ίδιος παραβίασε επίσης τους κανόνες σε επίσκεψή του στην Ελβετία τον Νοέμβριο, φεύγοντας από τη χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου καραντίνας 10 ημερών, όπως είχε αναφέρει η τράπεζα τον Δεκέμβριο.

Ο Χόρτα-Οσόριο, ανέλαβε τα καθήκοντά του ένα χρόνο νωρίτερα με σκοπό να επαναφέρει την Credit Suisse σε πορεία ανάκαμψης, μετά την κατάρρευση της επενδυτικής εταιρείας Archegos και της αφερεγγυότητας της βρετανικής εταιρείας χρηματοδότησης της αλυσίδας αλυσίδας Greenshill Capital.

«Λυπάμαι που ορισμένες από τις προσωπικές μου ενέργειες οδήγησαν σε δυσκολίες για την τράπεζα και έθεσαν σε κίνδυνο την ικανότητά μου να εκπροσωπώ την τράπεζα εσωτερικά και εξωτερικά», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος σε δήλωση που εξέδωσε η Credit Suisse.

«Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η παραίτησή μου είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και των μετόχων της σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή της η Credit Suisse αναφέρει ότι ο Χόρτα-Οσόριο παραιτήθηκε μετά από έρευνα που είχε αναθέσει το διοικητικό συμβούλιο και ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Άξελ Λέμαν Lehmann τον αντικατέστησε στη θέση του προέδρου με άμεση ισχύ.

«Η ειρωνεία είναι ότι η Χόρτα-Οσόριο προσλήφθηκε για να αποκαταστήσει τη φήμη της Credit Suisse και να φέρει αέρα ανανέωσης στην κουλτούρα ανάληψης κινδύνων της τράπεζας», δήλωσε ο Τζάστιν Τανγκ, επικεφαλής έρευνας για την Ασία στη United First Partners.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News