Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 08:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tesla: Γιατί η Ινδία «παιδεύει» ακόμη τον Elon Musk

Tesla: Γιατί η Ινδία «παιδεύει» ακόμη τον Elon Musk

Η Tesla εξακολουθεί να εργάζεται με την κυβέρνηση στην Ινδία σε μια σειρά από ζητήματα, όπως δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλός της Έλον Μασκ με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σήμερα Πέμπτη, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα λανσάρει τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα στην ασιατική χώρα. Στην ανάρτηση όμως δεν ονόμασε ποια είναι αυτά τα ζητήματα. 

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε καταρτίσει σχέδια, προκειμένου να αρχίσει να εισάγει τα αυτοκίνητά της στην Ινδία από πέρυσι. Ωστόσο ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας, ούτως ώστε να μειώσει τους φόρους στις εισαγωγές των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) προτού εισέλθει στην αγορά την Ινδίας. Υπό το πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο κατέθεσε το αίτημά  της στο γραφείο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η αγορά της Ινδίας για premium EVs βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, με τις υποδομές για σταθμούς φόρτισης να είναι σπάνιες. Μόλις 5.000 από τα 2,4 εκατ. αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Ινδία πέρυσι ήταν ηλεκτρικά, εκ των οποίων ελάχιστα εξ αυτών ήταν πολυτελή μοντέλα.

Η Ινδία επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένων των και ηλεκτρικών οχημάτων) οι οποίοι ανέρχονται έως και στο 100%. Ο Μασκ έχει επικρίνει την φορολογική πολιτική της Ινδίας, λέγοντας ότι οι δασμοί που επιβάλλει είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο. Οι αναλυτές έχουν τονίσει ότι με αυτούς τους δασμούς τα αυτοκίνητα Tesla καθίστανται πολύ δαπανηρά για πολλούς καταναλωτές. 

Οι απαιτήσεις της Tesla για περικοπές στους δασμούς -για τις οποίες πρώτη φορά έκανε αναφορά το Reuters τον περασμένο Ιούλιο- έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις και αντιρρήσεις, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτρέψει τις επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή.

Διχασμένοι εμφανίζονται επίσης οι αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης σχετικά με τις απαιτήσεις της αμερικανικής αμιγώς ηλεκτροκίνητης αυτοκινητοβιομηχανίας. Κάποιοι εξ αυτών θέλουν η εταιρεία να παρέχει εγγυήσεις για παραγωγή στην Ινδία, προτού τεθούν υπό εξέταση τυχόν φορολογικές ελαφρύνσεις. Από τη μεριά της η Tesla έχει δηλώσει ότι επιθυμεί πρώτα να δοκιμάσει την ινδική αγορά με εισαγόμενα αυτοκίνητα, προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση.

Παρόλο που η Tesla επιμένει για περικοπές στους δασμούς των εισαγωγών, η Mercedes-Benz θα αρχίσει να συναρμολογεί στην Ινδία την ηλεκτρική έκδοση του εμβληματικού της σεντάν S-Class, EQS, αργότερα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

O 19χρονος χάκερ που ελέγχει αυτοκίνητα Tesla σε 13 χώρες

Ο επιχειρηματίας που θέλει να μπει σφήνα σε Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος

Tesla: Πώς ο κολοσσός του Έλον Μασκ πήρε το όνομά του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News