Business & Finance Παρασκευή 17/12/2021, 19:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς να διαχειριστείτε το άγχος

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς να διαχειριστείτε το άγχος

«Μία συνέντευξη για δουλειά δεν είναι εξέταση, θα έπρεπε να είναι μία συζήτηση», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του τμήματος προσλήψεων στην Google, Brendan Castle, και συνεχίσει λέγοντας ότι μία καλή συνέντευξη βασίζεται σε τεράστιο βαθμό στην προετοιμασία.

Πρέπει δηλαδή να έχετε κάνει μία καλή αναζήτηση σχετικά με τον οργανισμό, να έχετε προβάρει τις απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις, αλλά και να έχετε προετοιμάσει την επικοινωνία σας με τον υπεύθυνο του ανθρωπίνου δυναμικού.

O Castle δίνει τρεις συμβουλές, ώστε να μπορέσετε να ξεχωρίσετε μεταξύ άλλων υποψοφίων και να πάρετε τη δουλειά που θέλετε:

Μην αγνοήσετε το άγχος σας

Μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό, αλλά ο Castle τονίζει ότι είναι ανθρώπινο να πείτε κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης ότι είστε αγχωμένοι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει, θα φύγει το άγχος και θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τις σκέψεις σας καλύτερα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είστε άνθρωπος, είναι εντάξει να είστε ο αυτός σας και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας», λέει ο Castle και συμβουλεύει εάν νιώθετε πολύ αγχωμένοι να ζητήσετε από όποιον έχετε απέναντί σας να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα.

«Είμαι λίγο αγχωμένος , μπορώ να κάνω μία παύση πριν σας απαντήσω;» είναι κάτι που μπορείτε να πείτε, σύμφωνα με τον Castle. «Αλήθεια σεβόμαστε τέτοιου είδους αναφορές διότι δείχνει πόσο πολύ σας ενδιαφέρει αυτή η ευκαιρία και ότι η συνέντευξη σημαίνει πολλά για εσάς… είναι απολύτως φυσιολογικό να το δείξετε».

Κάντε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Πρέπει να νιώθετε αρκετά άνετα, ώστε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όχι μόνο στο τέλος. Όπως σημειώνει ο Castle εξετάζετε και εσείς εξάλλου τις συνθήκες της εταιρείας, ώστε να κάνετε το σωστό βήμα στην καριέρα σας.

Για μπορέσετε να δείτε και τι θα σας προσφέρει η εταιρεία, αλλά και να δείξετε παράλληλα ότι θα είστε καλοί για τη θέση, ο Castle προτείνει να κάνετε τις εξής τρεις ερωτήσεις:

  1. Τι μπορεί να θεωρηθεί «επιτυχία» για τον εργαζόμενο που θα αναλάβει αυτή τη θέση;
  2. Στη δική σας περίπτωση, τι μάθατε για τον εαυτό σας μέσα από την πορεία σας στην εταιρεία;
  3. Τι σας δίνει κίνητρο και σας ενθουσιάζει στη δουλειά σας στην εταιρεία;

Μην κακολογείτε τον προηγούμενο εργοδότη

Εστιάστε στις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά σας και όχι πίσω σας. Ο Castle προειδοποιεί ότι λέγοντας κακά λόγια για τον προηγούμενο εργοδότη δημιουργεί μία πολύ αρνητική ατμόσφαιρα.

«Τα παράπονα για προηγούμενο εργοδότη μπορεί να είναι το μεγαλύτερό μου ‘όχι’ σε μία συνέντευξη. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει σε άλλους ομίλους, αλλά θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε ‘γιατί εμάς’ αντί του ‘γιατί όχι μία άλλη εταιρεία’».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς θα κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει

Οι 7 κανόνες για να ανεβάσετε τον μισθό σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News