Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 12:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Στο 4,9% ο πληθωρισμός – Νέο ρεκόρ, πάνω από όλες τις προβλέψεις

Ευρωζώνη: Στο 4,9% ο πληθωρισμός – Νέο ρεκόρ, πάνω από όλες τις προβλέψεις

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, καθώς έφτασε στο 4,9%, ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3%, από 2,8% που ήταν τον περασμένο μήνα.

Η εξέλιξη περιπλέκει τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου για το μέλλον των έκτακτων μέτρων στήριξης που πήρε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πάντως, η ηγεσία της ΕΚΤ εκφράζει την εκτίμηση – την οποία αφουγκράζεται και η ΤτΕ – ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.   

Σημειώνεται ότι και οι 40 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον μέσο όρο των προβλέψεων να διαμορφώνεται στο 4,5%. 

 

Ευρωζώνη: Στο 4,9% ο πληθωρισμός – Νέο ρεκόρ, πάνω από όλες τις προβλέψεις-1

Περιμένοντας μία εκτίναξη του πληθωρισμού αυτό τον μήνα, αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενέτειναν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους ότι αυτή η πίεση στο κόστος ζωής, που παρατηρείται μια φορά σε κάθε γενιά, είναι προσωρινή, καθώς πυροδοτείται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και παράγοντες που δεν θα έχουν διάρκεια.

Και ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει σε αυτή την άποψη, κάποιες φωνές μέσα στην ΕΚΤ προειδοποιούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα χρειαστούν περισσότερο καιρό για να υποχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά περιμένει από την ΕΚΤ να ανακοινώσει στις 16 Δεκεμβρίου το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία, του PEPP, και να δώσει μία εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα επιτόκια, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τον κορωνοϊό.

Η Γερμανία πιέζει για μία γρηγορότερη έξοδο από τα μέτρα στήριξης της πανδημίας, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα άγγιξε το 6% αυτό τον μήνα και ήταν ο υψηλότερος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος θα αποχωρήσει στα τέλη του έτους, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Ισπανός ομόλογός του, Pablo Hernandez de Cos, όμως, τονίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνει μία πρόωρη κίνηση απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: Γιατί δεν ανησυχεί η ΤτΕ – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News