Business & Finance Πέμπτη 29/07/2021, 20:43
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Το εργατικό συνδικάτο Verdi ζητά γενναίες αυξήσεις μισθών

Γερμανία: Το εργατικό συνδικάτο Verdi ζητά γενναίες αυξήσεις μισθών

Μεγάλη αύξηση μισθών ζητά το γερμανικό εργατικό συνδικάτο Verdi μετά τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 3,8% τον Ιούλιο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 13 ετών. 

«Έχουμε ανάγκη από γενναίες αυξήσεις μισθών από τους εργοδότες λόγω των υψηλότερων τιμών», δήλωσε στο Reuters η αντιπρόεδρος του συνδικάτου, Αντρέα Κόσιτς.

Η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,8% σε ετήσια βάση, αρκετά υψηλότερα από το νέο στρατηγικό στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ και ο οποίος κυμαίνεται τώρα στο 2%.

Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή σε μηναία βάση διαμορφώθηκαν στο 3,1% τον Ιούλιο έναντι 2,1% τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στο 2,9%.

Η στατιστική υπηρεσία αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την άνοδο στη μείωση του ΦΠΑ, που από τον Ιανουάριο του 2021 έχει περιοριστεί για σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει και πάλι τις ανησυχίες του από την προοπτική της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Βάιντμαν επικαλέστηκε τις προβλέψεις των συμβούλων του, οι οποίοι περιμένουν πληθωρισμό κοντά στο 5% στη Γερμανία έως τα τέλη του έτους. 

Ο οικονομολόγος της ING, Kάρστεν Μπρζέσκι, εκτιμά ότι οι ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας και η αύξηση του κόστος εμπορευμάτων θα ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. «Μην αποκλείεται το ενδεχόμενο ο δομικός πληθωρισμός να φθάσει στο 4% στα τέλη του έτους, επηρεάζοντας σαφώς τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς το 2022».   
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News