Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 20:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολαφ Σολτς: Το Βερολίνο ενστερνίζεται την άποψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Ολαφ Σολτς: Το Βερολίνο ενστερνίζεται την άποψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Με τη θέση των κεντρικών τραπεζών συμπαρατάσσεται η γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με τις τιμές καταναλωτή, ότι δηλ. η άνοδος είναι προσωρινή και αποδίδεται σε παραδικούς παράγοντες, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. 

Στο ερώτημα εάν η άνοδος του πληθωρισμού και η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα για τη Γερμανία, ο Σολτς απάντησε: «Παρακολουθούμε στενά την πορεία των τιμών καταναλωτή. Μέχρι στιγμής όμως, όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης είναι ορθή». 

Ο Ολαφ Σολτς εξέφρεασε επίσης την ελπίδα για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, αφήνοντας σιγά αλλά σταθερά πίσω την πανδημία και ενδεχομένως υπάρχει η πιθανότητα, όπως είπε, οι προοπτικές να είναι καλύτερες του αναμενομένου. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Ατλμάιερ, δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% έως 3,7% στη διάρκεια του 2021, σε μία πρόβλεψη πολύ πιο αισιόδοξη από αυτή της γερμανικής κυβέρνησης στα τέλη Απριλίου.

Με τις παραπάνω δηλώσεις του, ο Σολτς δίδει εμμέσως πλην σαφώς απάντηση στα σχόλια του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, ο οποίος είπε ότι η αύξηση του πληθωρισμού επιδεινώνει την κατάσταση των αποταμιευτών και γι΄αυτό η ΕΚΤ θα πρέπει να ανταποκριθεί με αύξηση του επιτοκίου της από το σημερινό μηδενικό επίπεδο. «Η Γερμανία είναι μία χώρα αποταμιευτών. Η μακροχρόνια πολιτική μηδενικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι δηλητήριο για τα αποταμιευτικά σχέδια των πολιτών της. Σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό. Η Βαυαρία προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων θα πρέπει να λήξει – τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο Αϊβάνγκερ, μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News