Business & Finance Παρασκευή 25/06/2021, 16:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η Ευρωζώνη θα ανακάμψει γρηγορότερα απαραίτητη η στήριξή της 

Ο πληθωρισμός ενδεχομένως να επιταχυνθεί περαιτέρω το φθινόπωρο

Λαγκάρντ: Η Ευρωζώνη θα ανακάμψει γρηγορότερα απαραίτητη η στήριξή της 

Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, ωστόσο η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη είναι ακόμη απαραίτητη ούτως ώστε η πανδημία να μην αφήσει «πληγές». Τα σχόλια αυτά έκανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σήμερα Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ανακάμπτει και θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, ένα τρίμηνο νωρίτερα από ότι αναμενόταν» φέρεται να δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters. 

«Η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική εξακολουθούν να διαδραματίζουν τον ρόλο τους, στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη. Η συνεχιζόμενη στήριξη χρειάζεται, ούτως ώστε να αποτρέψουμε η πανδημία να αφήσει μεγάλες “ουλές” στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με το καίριο ζήτημα που έχει να κάνει με την άνοδο του πληθωρισμού, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι ενδεχομένως να επιταχυνθεί περαιτέρω το φθινόπωρο, μια επιτάχυνση η οποία θα οφείλεται όπως τόνισε σε προσωρινούς παράγοντες, ενώ όπως προσέθεσε οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές. 

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μαδρίτης Onda Cero, έκανε λόγο για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, καθώς όπως τόνισε «αναμένει μια ισχυρή ανάκαμψη την περίοδο 2021/22. 

Παράλληλα όπως επισήμανε, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να προσαρμοσθεί με μεγάλη προσοχή με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην εξέλιξη της πανδημίας. «Η νομισματική στήριξη της ΕΚΤ θα πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά και με σύνεση», ανέφερε. 

Για τον πληθωρισμό η άποψή του ήταν η ίδια με της Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι «αναμένω ο πληθωρισμός να είναι παροδικός και να μην καταστεί δομικός», για τον οποίο όπως είπε εκτιμάει ότι θα φθάσει στο 3% στο τέλος του τρέχοντος έτους και η άνοδος αυτή των τιμών θα είναι προσωρινή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, FX Street

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News