Business & Finance Κυριακή 20/06/2021, 12:36
KOYBEΙΤ

Ο εμίρης, η Βουλή και τα 600 δισ. δολάρια

Ο εμίρης, η Βουλή και τα 600 δισ. δολάρια

Ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο 600 δισ. δολαρίων έχει πέσει θύμα πολιτικών παιχνιδιών σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Ο λόγος για το Kuwait Investment Authority, το παλαιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, που είναι σε τέλμα, καθώς η θητεία του διοικητικού συμβουλίου του έχει λήξει εδώ και δύο μήνες. Η νέα θητεία δεν έχει ακόμη εγκριθεί καθώς υπάρχουν πολιτικές διαφορές σχετικά με τη σύνθεση του 9μελους συμβουλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. 

Η αβεβαιότητα που δοκιμάζει τώρα το KIA, το οποίο διαχειρίζεται τον τεράστιο πλούτου του Κουβέιτ από πετρέλαιο, είναι χαρακτηριστική της ευρύτερης κατάστασης, που έχει οδηγήσει σε παράλυση τις πολιτικές και έχει οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης σε προειδοποιήσεις για υποβαθμίσεις. 

Το Bloomberg κάνει λόγο για οξεία διαμάχη ανάμεσα στα μέλη της μόνης εκλεγμένης Βουλής στον Αραβικό Κόλπο και μίας κυβέρνησης της οποίας ο επικεφαλής ορίζεται από τον Εμίρη. Οι διαφωνίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν μπλοκάρει το κράτος από το να δανειστεί από τις αγορές και το έχουν αφήσει με χρήματα που ίσα – ίσα φτάνουν για να πληρωθούν οι μισθοί του δημόσιου τομέα.  

Καταγγελίες για δωροδοκίες, ξέπλυμα χρήματος και προσπάθεια άσκησης επιρροής σε δικαστικούς και αξιωματούχους έχουν κατακλύσει τα social media τους τελευταίους μήνες, καθώς η κυβέρνηση προωθεί μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση «εκκαθάρισης» που πιστεύει ότι θα περιορίσει τις αντιδράσεις και θα ανοίξει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις. Ένας πρώην πρωθυπουργός και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί στην εκστρατεία αυτή της κατά της διαφθοράς, που ωστόσο κάποιοι στο Κουβέιτ εξακολουθούν να θεωρούν μία «βιτρίνα». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News