Business & Finance Σάββατο 19/06/2021, 09:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit και πανδημία έριξαν στο μισό τις βρετανικές εξαγωγές τροφίμων στην Ε.Ε.

Brexit και πανδημία έριξαν στο μισό τις βρετανικές εξαγωγές τροφίμων στην Ε.Ε.

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών από τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησαν σχεδόν στο μισό το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σε μία σαφή ένδειξη της επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών. 

Παρά το γεγονός ότι το Brexit συνοδεύθηκε από εμπορική συμφωνία, ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει συρρικνωθεί αισθητά. Η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών (FDF) ανακοίνωσε ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου οι πωλήσεις προς την Ε.Ε. ήταν μειωμένες κατά 47% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η κυβέρνηση σχολίασε πως «είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του Brexit και πρόσθεσε ότι η πανδημία έχει επίσης μειώσει αισθητά τη ζήτηση. Σημείωσε επίσης πως τα στοιχεία για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αποκαλύπτουν ότι οι οι συνολικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. έχουν υπερβεί τα μέσα επίπεδα του 2020. 

Επιχειρηματίες που μίλησαν στο BBC τόνισαν πως η γραφειοκρατία έχει πολλαπλασιαστεί μετά το Brexit και οδηγεί τις πωλήσεις προς την Ε.Ε. σε μεγάλη πτώση. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News