Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 17:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒοΕ: «Σήμα» για αύξηση των επιτοκίων το α΄ εξάμηνο του 2022

Μετά τα σχόλιά του η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του ευρώ

ΒοΕ: «Σήμα» για αύξηση των επιτοκίων το α΄ εξάμηνο του 2022

Τις πρώτες προειδοποιήσεις για μια δυνητική αύξηση των επιτοκίων εξαπέλυσε σήμερα Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), διά στόματος ενός εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, δηλώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, σε περίπτωση που η αγορά εργασίας επανακάμψει νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

Ωστόσο όπως τόνισε ο Γκερτιάν Βλίγκχε, κάτι τέτοιο (να επανακάμψει η αγορά εργασίας) δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τα τέλη του 2022. 

Μετά τα σχόλιά του η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, ενώ και οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάλεξης σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Μπαθ, ο Βλίγκχε, επανέλαβε τις εκτιμήσεις της ΒοΕ για ανάπτυξη της τάξεως του 7,25% φέτος, ωστόσο υπογράμμισε ότι η ανεργία ενδέχεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των εκτιμήσεων στα τέλη του κυβερνητικού οικονομικού έτους που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου. 

«Σε αυτό το σενάριο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα είναι ενδεδειγμένη μόνο τον επόμενο χρόνο, με κάποια μέτρια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε. 

Όμως αν η αγορά εργασίας εμφανισθεί ισχυρότερη από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2020, τότε η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί κι εκείνη γρηγορότερα. 

«Πιθανόν θα χρειασθεί να περιμένουμε έως το α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της ανεργίας και της δυναμικής των μισθών, έτσι μια αύξηση των επιτοκίων θα μοιάζει κατάλληλη έπειτα», κατέληξε. 

moneyreview.gr μεπληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News