Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 20:20
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Mέρκελ: Επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την παραγωγή της σε τσιπ

Mέρκελ: Επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την παραγωγή της σε τσιπ

Την έντονη ανησυχία της ότι η Ευρώπη και οι βιομηχανίες της μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις σε μικροτσίπ και μπαταρίες, εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε διάσκεψη για το μέλλον της τεχνολογικής πρωτοπορίας στη Γερμανία, η Καγκελάριος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω σε τομείς, όπως κβαντικούς υπολογιστές, επεξεργαστές και μπαταρίες, οι οποίες θεωρούνται άκρως αναγκαίοι για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης. Εξέφρασε δε τον έντονο προβληματισμό της που ένα μεγάλο μπλοκ κρατών, όπως η Ε.Ε., δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει μικροτσίπ, κάτι που για την ίδια τη Γερμανία, μια χώρα με κραταιά βιομηχανία αυτοκινήτου αποτελεί ακόμη σοβαρότερη πηγή ανησυχίας.

Οι σοβαρές ελλείψεις που έχουν ήδη παρατηρηθεί στα επίπεδα παραγωγής μικροτσίπ έχουν ήδη υποχρεώσει πολλές εταιρείες και αυτοκινητοβιομηχανίες σε Ευρώπη αλλά και ΗΠΑ να προχωρήσει σε ακυρώσεις παραγγελιών, εξέλιξη που θα έχει αντίκτυπο και στα επίπεδα κερδοφορίας τους.

Άλλωστε, όπως προειδοποίησε η Καγκελάριος, το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά είναι και θέμα ασφάλειας, καθώς αν η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει μικροτσίπ θα παραμείνει απόλυτα εξαρτημένη από ξένες παραγωγικές δυνάμεις, ειδικά της Ασίας. Αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή είναι επιτακτική και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι απαραίτητη η περαιτέρω συνεργασία και οι συνέργειες.

Η Ε.Ε. δημιούργησε μια νέα συμμαχία προκειμένου να προωθήσει την τοπική ανάπτυξη και την παραγωγή ημιαγωγών, με στόχο να περιορίσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό, όμως η προσπάθεια αυτή θα αργήσει να αποδώσει καρπούς. Το ίδιο και ο Λευκός Οίκος, στο πλαίσιο των νέων σχεδίων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχει προτείνει την επένδυση έως και 50 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής μικροτσίπ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News