Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 14:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Γιατί βάζει φρένο στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Κομισιόν: Γιατί βάζει φρένο στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Πρόταση κανονισμού, ο οποίος περιορίζει τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους και απαγορεύει την εμπορία ή χρήση ορισμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) παρουσίασε η Κομισιόν στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών να ρυθμίσει υψηλού διακυβεύματος εφαρμογές AI. 

O κανονισμός περιλαμβάνει μία λίστα χρήσεων «υψηλού κινδύνου» της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες θα υπόκεινται σε εποπτεία και συγκεκριμένα στάνταρντς για την ανάπτυξή τους και τη χρήση τους σε κρίσιμες υποδομές, στις αιτήσεις για δάνεια ή εκείνες για εισαγωγή σε πανεπιστήμια, ή σε καταγραφές κοινωνικής δράσης. Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να επιβάλλουν σε μία εταιρεία πρόστιμο ίσο με το 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της για σοβαρές παραβάσεις. 

Είναι μία από τις ευρύτερες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της AI στη Δύση και όπως σχολίαζει η Wall Street Journal αποκαλύπτει την επιθυμία της Ε.Ε. να λειτουργήσει ως ένα είδος «σερίφη» στον χώρο της τεχνολογίας παγκοσμίως, με στόχο την προστασία ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών. Ο κανονισμός GDPR για τα προσωπικά δεδομένα ήταν ένα από τα μεγάλα βήματα αυτής της προσπάθειας και λειτούργησε ως πρότυπο και για άλλες χώρες. 

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή τις κυβερνήσεις των 27 κρατών- μελών, όσο και από το Ευρωκοινοβούλιο. Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να αποδειχθεί χρονοβόρα. 

Ακτιβιστές ψηφιακών δικαιώματων σε μία πρώτη αντίδραση επισημαίνουν ότι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αλλά διακρίνουν και κάποια θολά σημεία, όπως και «παραθυράκια», που όπως λένε θα πρέπει να κλείσουν. 

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν κάνει μεγάλα βήματα στη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό τις καθιστά μεγάλο test case για την εφαρμογή του κανονισμού. Την τελευταία τραπεζικοί κολοσσοί είχαν προσλάβει ομάδες ειδικών αποκλειστικά προκειμένου να παρουσιάσουν στις ρυθμιστικές αρχές τον μαθηματικό κώδικα, στον οποίο στηρίζονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κώδικα άνω των 100 σελίδων ανά μοντέλο. 

Οι τεχνολογικές εταιρείες και οι διαφημιστικές που χρησιμοποιούν εφαρμογές AI θα χρειαστεί ενδεχομένως να τώρα να πράξουν κάτι ανάλογο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News