Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 20:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «άνοιξε» το δρόμο για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «άνοιξε» το δρόμο για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

Το «πράσινο φως» σε δύο επιτροπές έδωσε σήμερα Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτως ώστε να ψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα σχετικά με την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο η απόφαση για το πότε θα ψηφίσει το πλήρες κοινοβούλιο αναβλήθηκε επειδή το ίδιο το κοινοβούλιο θέλει να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης.

Η επικύρωση από το κοινοβούλιο είναι το τελευταίο βήμα πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το εμπόριο και τη συνεργασία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας και Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, μια διαδικασία που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. 

Σε αντίθετη περίπτωση και αν η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας δεν παραταθεί, τότε το εμπορικό σύμφωνο θα παύσει να ισχύει, με τις δυο πλευρές πλέον να πρέπει να συναλλάσσονται υπό τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με δασμούς και ποσοστώσεις. 

Οι Ευρωβουλευτές ανέστειλαν τη διαδικασία ψηφοφορίας τον Μάρτιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις αλλαγές της Βρετανίας που αφορούσαν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά αγαθών της Ε.Ε. εξαιτίας των ανοιχτών συνόρων της με την Ιρλανδία -μέλος της Ε.Ε.- και επομένως απαιτείται έλεγχος των εμπορευμάτων που φθάνουν εκεί, από άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ορισμένοι έλεγχοι επρόκειτο να ξεκινήσουν όταν έληξε η περίοδος χάριτος στα τέλη Μαρτίου, εντούτοις η Βρετανία αποφάσισε να την επεκτείνει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, για να βοηθήσει τους λιανοπωλητές στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που θεωρήθηκε ως πρόκληση από τις Βρυξέλλες.

Έκτοτε, εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές προσπάθησαν να ξεπεράσουν τις διαφορές, οι οποίες όπως δήλωσε τη Δευτέρα η Βρετανία είναι ακόμη σημαντικές.

Ο Κρίστοφ Χάνσεν, ένας από τους δύο Ευρωβουλευτές που επιβλέπει τη διαδικασία, έγραψε σε tweet ότι οι Επιτροπές Εμπορίου και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου θα ψηφίσουν από κοινού αυτήν την εβδομάδα, ενώ δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ψηφοφορίες αυτές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την Πέμπτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News