Business & Finance Τρίτη 24/11/2020, 16:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΑΤΑ: Στα 157 δισ. δολάρια το τίμημα του κορωνοϊού για τις αεροπορικές τη διετία 2020/21

ΙΑΤΑ: Στα 157 δισ. δολάρια το τίμημα του κορωνοϊού για τις αεροπορικές τη διετία 2020/21

Ιδιαίτερα βαρύ αναμένεται το πλήγμα που θα υποστεί ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών τη διετία 2020/21, όπως προειδοποίησε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), προχωρώντας σε αναθεώρηση επί τα χείρω στις προβλέψεις της, μετά τη δεύτερη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βάσει των νέων προβλέψεων οι ζημιές που θα υποστούν οι αεροπορικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέλθουν στα 157 δισ. δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε 118,5 δισ. δολάρια απωλειών για το 2020 και 38,5 δισ. δολαρίων για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ, οι ζημιές για το ίδιο διάστημα θα διαμορφώνονταν στα 100 δισ. δολάρια.

Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις για έναν κλάδο που έχει χτυπηθεί βάναυσα από τον κορωνοϊό όσο λίγοι, έρχονται κι ενώ τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του θανατηφόρου ιού κάνουν την εμφάνισή τους σωρηδόν.

Εντούτοις όπως επισημαίνει στο Reuters ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, «η θετική επίδραση που θα έχει το εμβόλιο στην οικονομία και στην αεροπορική κίνηση, δεν προβλέπεται να κάνει την εμφάνισή της πριν από τα μέσα του 2021».

Η ΙΑΤΑ αναμένει ο αριθμός των επιβατών το 2020 να κάνει βύθιση στους 1,8 δισ. επιβάτες, από 4,5 δισ. επιβάτες ένα χρόνο νωρίτερα και να καταγράψει μία μέτρια ανάκαμψη της τάξεως των 2,5 δισ. επιβατών το 2021. Το ίδιο αποκαρδιωτική αναμένεται να είναι και η επίδοση των εσόδων για την τρέχουσα χρονιά, καθώς η βουτιά κατά 69% σε ετήσια βάση, αναλογεί σε συνολικά 191 δισ. δολάρια.

Η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης για το επόμενο έτος, έγινε με την παραδοχή ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν ανοίξει τα σύνορά τους μέχρι τα μέσα του 2021, έχοντας παράλληλα υιοθετήσει ένα σύστημα τεστ για τον κορωνοϊό σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση απηύθυνε έκκληση για άλλη μια φορά προς τις κυβερνήσεις, να αντικαταστήσουν τα μέτρα για τις ταξιδιωτικές καραντίνες, με προγράμματα τεστ ευρείας κλίμακας.

«Βλέπουμε τις χώρες προοδευτικά να μας ακούνε», δήλωσε ο ντε Ζινιάκ, επικαλούμενος τις δοκιμαστικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη.

Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες, όπως η Qantas της Αυστραλίας, υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να απαιτηθεί εμβολιασμός στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, η προσέγγιση αυτή είναι δύσκολο να καταστεί λειτουργική.

«Θα αποτρέψει τα άτομα που αρνούνται να εμβολιασθούν από το να ταξιδέψουν» ανέφερε. «Ο συστηματικός έλεγχος είναι ακόμη πιο κρίσιμος (για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα), από το ίδιο το εμβόλιο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από το Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News