Business & Finance Δευτέρα 22/03/2021, 21:45
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Αμερικανικές ενεργειακές άντλησαν 20 δισ.δολάρια από εκδόσεις ομολόγων υψηλού ρίσκου

Αμερικανικές ενεργειακές άντλησαν 20 δισ.δολάρια από εκδόσεις ομολόγων υψηλού ρίσκου

Οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες χαμηλής αξιολόγησης που μόλις που κατάφεραν να επιβιώσουν πέρυσι, προσελκύουν ξανά τους επενδυτές μετά την άνοδο των τιμών πετρελαίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι οποίες τις βοήθησαν να αντλήσουν νέα κεφάλαια ρεκόρ από τις αγορές και να αποφύγουν έτσι την χρεοκοπία.

Οι εταιρείες ενέργειας τις οποίες παρακολουθεί η Refinitiv άντλησαν περισσότερα από τα 20 δισ.δολάρια από εκδόσεις ομολόγων υψηλής απόδοσης από τις αρχές του έτους έως σήμερα – πρόκειται για το υψηλότερο ποσό από το 1996. 

Το τετράμηνο ράλι των τιμών πετρελαίου σταμάτησε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα, όμως η τιμή brent παραμένει πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί 60% από τις αρχές του περυσινου Νοεμβρίου. «Με τις τιμές πετρελαίου σε αυτα τα επίπεδα, αρκετές πετρελαϊκές είναι σε θέση να επιβιώσουν», αναφέρει ο Τζον Ντίξον, trader της Dinosaur Financial Group. 

H περυσινή κατάρρευση των τιμών πετρελαίου – που οδήγησε προς στιγμή τα προθεσμιακά αργού πολύ βαθιά σε αρνητικό έδαφος – προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου, με μεγάλους παίκτες να μειώνουν τις προγραμματισμένες δαπάνες τους, να περικόπτουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ακόμη και να κλείνουν πετρελαιοπηγές. Σύμφωνα με την εταιρεία νομικών συμβούλων, περισσότεροι από 100 παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου στις ΗΠΑ χρεοκόπησαν πέρυσι, με χρέος άνω των 108 δισ.δολαρίων.

Μεταξύ των εταιρειών αυτών, η Chesapeake Energy, πρωτοπόρος στην παραγωγή πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα, της οποίας η χρεοκοπία έγινε το σύμβολο της κρίσης για μία βιομηχανία που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση ύψους 400 δισ.δολαρίων στη διάρκεια μίας δεκαετίας εκρηκτικής εξορυκτικής δραστηριότητας, που ανέδειξε τις ΗΠΑ στο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη.  

Στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου, η Chesapeake εξέδωσε δύο ομόλογα με σκοπό την χρηματοδοτήσει την έξοδό της από την χρεοκοπία, αξίας 1 δισ.δολαριων με κουπόνι κάτω του 6%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News