Business & Finance Κυριακή 7/03/2021, 18:30
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ξανά η «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας;

ΗΠΑ: Ξανά η «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας;

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν ξανά εφέτος η «ατμομηχανή» για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, διαδραματίζοντας στη σημερινή κρίση της πανδημίας πιο κεντρικό ρόλο στο comeback σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μία δεκαετία. 

Η παγκόσμια οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί με ρυθμό γύρω στο 6% εφέτος, σύμφωνα με την Oxford Economics, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια 50 ετών, καθώς οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. 

Για πρώτη φορά από το 2005, εφέτος οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με την Κίνα, αναφέρει η εταιρεία ερευνών. Μετά την κρίση του 2008, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθοδηγήθηκε από την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ γνώρισαν την πιο αργή ανάκαμψη από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. 

Καθώς η αμερικανική οικονομία είναι κατά ένα-τρίτο μεγαλύτερη από την κινεζική, η συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι συνεπώς μεγαλύτερη από της Κίνας. «Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αποτελέσει ξανά το 2021 την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας», εκτιμά ο Κατρίν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Citibank.  

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 3,5% πέρυσι και αναμένεται να αναπτυχθεί περίπου 7% εφέτος. Η Κίνα αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 2,3% και για εφέτος αναμένεται ανάπτυξη 8%.

Οικονομολόγοι της JPMorgan εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το προ της κρίσης ποσοστό ανάπτυξης έως τα μέσα του 2021, ενώ η Κίνα, παρότι έχει ήδη επιστρέψει στους προ του κορωνοϊού ρυθμούς, δεν αναμένεται να τους ξεπεράσει. Αντίθετα, η Ευρώπη και κάποιες άλλες αναδυόμενες οικονομίες θα καθυστερήσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος έως το επόμενο έτος. 

Η μείωση του πληθυσμού και η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας θα συγκρατήσουν την κινεζική ανάπτυξη τα επόμενα έτη, λέει ο Γιεργκ Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Οι διαμορφωτές πολιτικής του Πεκίνου έχουν σηματοδοτήσει τα σχέδιά τους να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εστιάζοντας περισσότερο στο χρέος και στην αντιμετώπιση της «φούσκας» στο real estate. 

Οι μεγαλύτερες αντοχές της αμερικανικής οικονομίας βασίζονται στη γρήγορη διαδικασία του εμβολιασμού, στα νέα μέτρα 1,9 τρισ.δολαρίων, στο φθηνό χρήμα της Φέντεραλ Ριζέρβ και στις μεγάλες αποταμιεύσεις των Αμερικανών. Σύμφωνα με την Oxford Economics, τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν βάλει στην άκρη 1,8 τρισ.δολάρια σε αποταμιεύσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News