Business & Finance Σάββατο 6/03/2021, 20:46
ΗΠΑ

Τι συμπεριλαμβάνει το πακέτο των 1,9 τρισ.δολαρίων που ψήφισε η Γερουσία

Τι συμπεριλαμβάνει το πακέτο των 1,9 τρισ.δολαρίων που ψήφισε η Γερουσία

Το νέο πακέτο μέτρων είναι διπλάσιο του αντίστοιχου επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και ξεπερνά κατά πολύ τις προβέψεις της Wall Street. Επίσης, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Γερουσία προβλέπει τη μεγαλύτερη επέκταση του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης από την Νομοθετική Πράξη Affordable Care, το σχέδιο περίθαλψης που είχε ως απώτερο στόχο τη μείωση της παιδικής φτώχειας και την οικονομική στηριξη των περισσότερων Αμερικανών. 

Οι πολύωρες συζητήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από τη Δυτική Βιρτζίνια Τζόι Μάντσιν – που η ψήφος του ήταν ζωτικής σημασίας στη Γερουσία – η οποία μοιράζεται ισόποσα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων – δεν συμφώνησε στο να παραταθούν τα ενισχυτικά επιδόματα ανεργίας έως τον Οκτώβριο. 

Μετά από κάποιες τροποποιήσεις, ο Μάντσιν υπέγραψε τελικά τη συμφωνία που προβλέπει επιπλέον επιδόματα της τάξης των 300 δολαρίων την εβδομάδα έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα πρώτα 10.200 δολάρια ασφαλιστικών παροχών ανεργίας θα εκπίπτουν της φορολογίας για νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 150.000 δολαρίων. 

Αναλυτικότερα, το τελικό νομοσχέδιο προβλέπει 400 δισ.δολάρια για εφάπαξ καταβολή 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς και 300 δολαρια την εβδομάδα σε επιδόματα ανεργίας για 9,5 εκατομμύρια άτομα που έχασαν την εργασία τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. 

Οι πληρωμές των 1.400 δολαρίων αφορούν Αμερικανούς με εισόδημα μικρότερο των 75.000 δολαρίων ετησίως, καθώς και ζευγάρια με εισόδημα μικρότερο από 150.000 δολάρια με βάση τις φορολογικές δηλώσεις τους για το 2019 και 2020. 

Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει 160 δισ.δολάρια για εμβόλια και προγράμματα που έχουν ως στόχο να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς και 350 δισ.δολάρια προς τοπικές κυβερνήσεις, πολλές εκ των οποίων είδαν τα έσοδά τους να καταρρέουν στη διάρκεια των lockdowns. Ενα ποσό θα δοθεί και στα σχολεία. Αυξάνει δε, τις εκπτώσεις φόρου για τα παιδιά στα 3.000 δολάρια από 2.000 δολάρια, για κάθε παιδί ηλικίας 17 ετών και κάτων. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 800 εκατ.δολαρίων που θα δοθεί για την ελάφρυνση των νέων με έλλειψη στέγης. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι συνασπίστηκαν σύσσωμοι καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων δεν είναι αναγκαίο, λαμβάνοντας υπόψη τους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες, όπως τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου. Συνεπώς, θεωρούν ότι συνιστά κίνδυνο για τη μακροπρόθεσμη ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας και για τη διόγκωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φθάσει τα 2,3 τρισ.δολάρια εφέτος, πριν ακόμη το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα, να το επιβαρύνει με επιπλέον 1,2 τρισ.δολάρια για τη δημοσιονομική χρήση του 2021. «Η Γερουσία ουδέποτε δαπάνησε 2 τρισ.δολάρια», ανάφερε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News