Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 21:45
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

McKinsey: Ποιά επαγγέλματα θα πληγούν μετά την πανδημία

McKinsey: Ποιά επαγγέλματα θα πληγούν μετά την πανδημία

Δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν κάποιες σίγουρες καριέρες που είχαν «χτίσει» έως τώρα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού με την «επανάσταση» που έφερε στην εξ αποστάσεως εργασία θα αλλάξει τα επαγγελματικά δεδομένα, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων McKinsey. 

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε απο το τμήμα ερευνών MGI της McKinsey, συμπεραίνει ότι τέσσερις κλάδοι της αγοράς εργασίας θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες από την πανδημία: ψυχαγωγία και ταξίδια, λιανεμπόριο και φιλοξενία, εργασία από το σπίτι μέσω υπολογιστών και παραγωγή μαζί με logistics. Με βάση τα σενάρια που λαμβάνονται υπόψη στην ανάλυση, περισσότεροι από 100 εκατ.εργαζόμενοι στις χώρες που εξετάζονται – Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Ισπανία και ΗΠΑ – ίσως θα χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα έως το 2030, αριθμός 25% μεγαλύτερος απ΄αυτόν που αναμενόταν πριν από την πανδημία. «Οι εργαζόμενοι αυτοί θα διαθέτουν πολύ λιγότερες από τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες στην αγορά εργασίας», προειδοποιεί η εταιρεία, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις εργασίας που θα αυξηθούν ενδεχομένως να επικεντρώνονται σε θέσεις υψηλόμισθες, καθώς τα επαγγέλματα χαμηλού η μεσαίου εισοδήματος θα αρχίσουν να μειώνονται. «Οι εργαζόμενοι χωρίς πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, γυναίκες, μειονότητες και νέοι αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο», αναφέρεται στην ανάλυση. 

Αντίθετα, άλλα επαγγέλματα, όπως στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, ενδεχομένως να μην υποστούν μεγάλες αλλαγές, επειδή θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για αναβάθμισή τους με βάση τα νέα προσόντα και τις δεξιότητες που θα απαιτούνται απο την αγορά εργασίας. 

Επίσης, τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι η εξ αποστάσεως εργασία και οι διαδικτυακές συναντήσεις ήρθαν για να μείνουν – αν και σε πιο μικρή συχνότητα απ΄ό,τι συνέβαινε στο απόγειο της πανδημίας – εξέλιξη που θα έχει σαφώς επιπτώσεις σε κλάδους όπως real estate και επιχειρηματικά ταξίδια. Η McKinsey εκτιμά ότι περίπου το 20% των επιχειρηματικών ταξιδίων δεν θα επιστρέψει μετά την πανδημία και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε επαγγέλματα σε χώρους, όπως αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, φιλοξενία και εστίαση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News