Business & Finance Σάββατο 8/06/2024, 10:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αναβάθμισε την Κύπρο σε ΒΒΒ+

Fitch: Αναβάθμισε την Κύπρο σε ΒΒΒ+

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο νόμισμα (IDR) σε «BBB+» από «BBB», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch δίδοντας παράλληλα και θετικές προοπτικές. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η αναβάθμιση και οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις μειωμένες ευπάθειες σε χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς, την ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς και τις ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις, που υποστηρίζονται από μια ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να οδηγεί σε συνεχείς βελτιώσεις το αξιόχρεο της χώρας.

Παράλληλα, ο οίκος υπογραμμίζει τα μειωμένα ρίσκα που αναδύονται από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς το πιστωτικό προφίλ του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να ενισχύεται χάρη στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, την αύξηση της κερδοφορίας και τα μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και κεφαλαίου.

«Σε συνδυασμό με τη σημαντική απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα την τελευταία δεκαετία, πιστεύουμε ότι αυτό έχει μειώσει τους κινδύνους για τη μακρο-σταθερότητα και γύρω από ενδεχόμενες υποχρεώσεις προς το δημόσιο», επισημαίνει ο οίκος. 

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΔΔ) ήταν 7,9% στο τέλος του 2023, ο χαμηλότερος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και από το ανώτατο όριο κοντά στο 50%.

Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον οίκο, λόγω της δυναμικής ανάπτυξης και των σταθερών προοπτικών για τις αγορές εργασίας και στέγασης.

Οι θετικές τάσεις στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω υψηλότερων επιτοκίων, μεταφράστηκαν επίσης σε βελτιώσεις στις μετρήσεις φερεγγυότητας για τον τραπεζικό τομέα, με τον δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 να φθάνει το 21,5% τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 16%.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από AP News

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News