Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 16:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αθώος» – Μετά την πτώση, δικαίωση για τον Bill Gates της Βρετανίας

«Αθώος» – Μετά την πτώση, δικαίωση για τον Bill Gates της Βρετανίας

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως σημαντική ημέρα στην ιστορία της Autonomy την πώληση της εταιρείας λογισμικού του στην Hewlett-Packard έναντι 11 δισ. Δολαρίων, το 2011. Τελικά όμως για τον Mike Lynch η 6η Ιουνίου 2024 θα αποδεικνυόταν πιο σημαντική.

Οι ένορκοι της Καλιφόρνιας αθώωσαν τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Autonomy, μετά από μακρά δίκη 13 ετών στην «καρδιά» της Silicon Valley, με την κατηγορία της απάτης.

Χθες Πέμπτη, ο Lynch δήλωσε «ενθουσιασμένος» που κρίθηκε αθώος. «Η αλήθεια τελικά επικράτησε», δήλωσαν οι δικηγόροι του.

Στα σχέδιά του τώρα είναι να επιστρέψει αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εξακολουθεί να δίνει μάχη για να καθαρίσει την σπίλωση του ονόματός του. 

Η HP κέρδισε σε μεγάλο βαθμό μια αστική αγωγή κατά του Lynch και του Sushovan Hussain, ενός άλλου κορυφαίου στελέχους της Autonomy, στο Λονδίνο πριν από δύο χρόνια. 

Η εταιρεία ζητά αποζημίωση ύψους 4 δισ. δολαρίων. Ο Lynch έχει δηλώσει προηγουμένως ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Από την αρχή αυτής της ιστορίας, ο Lynch επέμεινε ότι η διάλυση της Autonomy ήταν αποτέλεσμα κακής διαχείρισης ενός πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου από την HP και όχι απάτης. 

Πού στηρίχθηκε η υπεράσπιση

Η υπεράσπιση του Lynch δεν μπόρεσε να επικεντρωθεί στα επακόλουθα της εξαγοράς και στηρίχθηκε σε τρία βασικά επιχειρήματα: πρώτον, ότι η διαχείριση μιας επιχείρησης όπως η Autonomy είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι οι εισαγγελείς θα ήθελαν να πιστέψουν οι ένορκοι- δεύτερον, ότι ο Lynch ήταν ένας πολύ διαφορετικός άνθρωπος από τον χαρακτήρα που είχε παρουσιαστεί- και τρίτον, ότι η HP βιάστηκε να κλείσει τη συμφωνία, χωρίς να καταβάλει τη δέουσα επιμέλεια.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Lynch είχε «500 εκατ. λόγους» για να διαπράξει απάτη – έναν για κάθε μία από τις λίρες που ισχυρίστηκαν ότι είχε κερδίσει από την εξαγορά της Autonomy από την HP. Αλλά η εταιρεία ήθελε να παραμείνει ανεξάρτητη, σύμφωνα με τον Lynch.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο χειρισμός της διαδικασίας από την HP ήταν άσχετος. Για χρόνια, ισχυρίστηκαν, ο Lynch είχε ενορχηστρώσει μια τεράστια απάτη και η Autonomy είχε χρησιμοποιήσει διάφορα λογιστικά τεχνάσματα για να διογκώσει την αύξηση των πωλήσεών της.

Όμως ο Lynch τόνισε ότι η HP «καθόλου» δεν παραπλανήθηκε σχετικά με την αξία της Autonomy. 

Οι ένορκοι της Καλιφόρνιας τον πίστεψαν, απορρίπτοντας την υπόθεση που παρουσίασε με μεγάλη λεπτομέρεια η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία κάλεσε περισσότερους από 30 μάρτυρες.

Ο Lynch, ο οποίος στο απόγειο της καριέρας του τιμήθηκε με το OBE (Order of the British Empire) και συμβούλευσε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, πέρασε μεγάλο μέρος του έτους πριν από τη δίκη του παρακολουθούμενος από δύο ένοπλους φρουρούς όλο το εικοσιτετράωρο, σε ουσιαστικό κατ’ οίκον περιορισμό. 

Την Πέμπτη, ο επιχειρηματίας έφυγε από το δικαστήριο ελεύθερος. «Ανυπομονώ να επιστρέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο και να επιστρέψω σε αυτό που αγαπώ περισσότερο: την οικογένειά μου και την καινοτομία στον τομέα μου», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από τον Guardian

Διαβάστε επίσης:

Από τα πλούτη στη φυλακή; Η άνοδος και η πτώση του «Bill Gates της Βρετανίας»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS